Presenten la nova temporada al CaixaForum

(ACN) El CaixaForum arrenca la seva temporada “més transversal” amb els vampirs, l’òpera, el surrealisme, la fotografia i l’art clàssic com a protagonistes. Amb la col·laboració de cèlebres institucions museístiques europees, com el Victoria & Albert Museum de Londres, el Centre Pompidou o el Gran Teatre del Liceu, l’equipament oferirà vuit mostres que complementaran el programa amb un ampli ventall de conferències, tallers, concerts i activitats orientats al públic familiar i educatiu.

“Òpera. Passió, poder i política”, del 19 de setembre al 26 de gener

L’exposició “Òpera. Passió, poder i política” donarà el tret de sortida al curs amb més de 300 objectes per embolcallar els visitants en un entorn “immersiu” que els permetrà descobrir vuit ciutats europees crucials per al món operístic. Farà un recorregut per l’evolució de la història de l’òpera en col·laboració amb el Victoria & Albert Museum de Londres, tot endinsant els espectadors en un viatge que començarà a Venècia amb Monteverdi i seguirà per vuit ciutats capitals com Londres amb Händel, Viena amb Mozart, Milà amb Verdi, París amb Wagner i Barcelona amb Albéniz, entre d’altres.

“En caiguda lliure”, de l’11 d’octubre al 9 de febrer

Una temporada més, la sala 2 del CaixaForum Barcelona s’obrirà a l’art contemporani per oferir el cicle d’exposicions de la col·lecció “La Caixa”, en el marc del programa de l’entitat de suport a la creació artística de comissaris emergents. “En caiguda lliure” és un mapa polifònic integrat per diferents agències, organismes i narratives contemporànies i estructurat a partir de l’acte de la caiguda.

“Càmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema”, del 31 d’octubre al 8 de març

“Càmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema”, indagarà en les arrels i els lligams entre l’espai públic i l’art fotogràfic, tot oferint més de 260 obres, entre fotografies, pel·lícules, vídeos i material imprès, en col·laboració amb el Centre Pompidou de París. Entre els autors nacionals i internacionals, destaquen Paul Strand, Valérie Jouve, Henri Cartier-Bresson, William Klein i Brassaï, a més de Pilar Aymerich, Luis Buñuel, Francesc Català-Roca o Carlos Pérez de Rozas.

“Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020”, del 28 de febrer al 7 de juny

El surrealisme farà parella de ball amb el disseny per protagonitzar la primera gran exposició de l’equipament el 2020. “Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020”, produïda i organitzada juntament amb l’alemany Vitra Design Museum, mostrarà més de 280 peces que cobriran un segle d’intercanvis entre el surrealisme i el món del disseny.

“On som, on podríem ser”, del 6 de març al 21 de juny

“On som, on podríem ser”, comissionat per Diana Guijarro, és un projecte que planteja una revisió de les nostres formes de connexió amb l’entorn i el paisatge, entenent aquests conceptes com a espais amb definicions en transició.

“Art i mite. Els déus del Prado”, del 14 d’abril al 26 d’agost

L’abril tindrà el nom del Museu del Prado, que col·laborarà en un projecte sobre mitologia clàssica per portar al CaixaForum Barcelona figures com Rubens, Ribera o Zurbarán. Amb el títol “Art i mite. Els déus del Prado”, la mostra aproparà al públic pintures, escultures i medalles del segle I aC fins al XVIII per remarcar la “riquesa iconogràfica, geogràfica i cronològica”.

“Vampirs. L’evolució del mite”, del 8 de juliol al 25 d’octubre

La cultura popular arribarà el juliol al CaixaForum Barcelona i a través de La Cinémathèque Française omplirà les sales de vampirs, criatures místiques que ara han tornat a moltes pantalles i viuen la seva “edat dolça”. “Vampirs. L’evolució del mite” tancarà la temporada analitzant la fascinació que desperta aquesta figura en els cineastes; una aposta que, segons els responsables del CaixaForum Barcelona, aspira a atreure un tipus de públic “que normalment no s’acosta als museus”.

“So lazy. Elogi del malbaratament”, del 17 de juliol al 31 de gener

L’exposició proposa una aproximació tant irònica com utòpica a la noció de consum i ofereix un recorregut narratiu que acompanya el visitant des de la hiperactivitat cap a la contemplació.