L’investigador i viròleg del CRESA-IRTA, Xavier Abad, creu que caldrà veure si la desacceleració dels contagis és prou efectiva com per poder “evitar mesures addicionals”. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, Abad s’ha mostrat prudent. Assegura que la principal conclusió de les últimes dades és que “no anem a pitjor”, i que ara cal veure no tant la tendència a la baixa com la intensitat d’aquesta desacceleració per saber quan es podrà arribar a “l’escenari desitjat per les autoritats sanitàries”.

L’investigador del CRESA-IRTA també aposta per incrementar els tests ràpids “per descartar aquelles persones que tenen una infecció prou evident” i poder-les “retirar” i que facin el confinament.

Per Abad, les restriccions que s’estan aplicant per frenar els contagis funcionen. “Quan es redueixen les interaccions socials al virus li costa més córrer”, assegura. En aquest sentit, creu que al final no hi haurà tantes diferències en nombre de contagis entre els diferents països europeus. “Les interaccions són les que són”, apunta.

 “La transmissió per superfície és anecdòtica”

Sobre els estudis que analitzen com es transmet el virus, Abad ha explicat que la transmissió per superfície està “pràcticament descartada” i que, en qualsevol cas, és “purament anecdòtica”. Pel que fa a la transmissió per aerosol, el viròleg no la descarta en espais tancats però assegura que, en aquests casos, la millor protecció és portar la mascareta.