La consellera de Salut, Alba Vergés, descarta demanar un confinament domiciliari al Govern espanyol com ha fet Astúries aquest dilluns. “Sense descartar res, no estaríem en la posició d’Astúries”, ha assegurat Vergés. Ha demanat “tranquil·litat” i ha assegurat que les mesures que s’han posat en marxa “necessiten temps per tenir efecte”. Vergés ha comparegut en roda de premsa per explicar la situació de la covid-19, conjuntament amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz,  i Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos d’Esquadra.

El primer dia del confinament perimetral, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va afirmar que Salut tenia sobre la taula plantejar un confinament domiciliari a Catalunya si augmentaven els contagis. Ramentol va afirmar, però, que aquesta seria sempre l’última opció.

Contractació d’estudiants de medicina i infermeria

Vergés ha volgut evitar triomfalismes, tot i que les dades indiquen una desacceleració dels contagis i que s’ha entrat en la “fase de mitigació”. “Estem molt lluny d’estar contents”, ha assegurat. Mendioroz ha destacat que les previsions apuntaven arribar als 8.000 casos diaris i ara “tenim 2.000 casos menys”. El coordinador de la unitat de seguiment de la covid també ha avançat que es mantindran les proves PCR a les escoles i les residències, en lloc del test d’antígens, perquè són més fiables.

Actualment hi ha 1.047 llits d’UCI ocupats, un 57 % dels quals ho són per malalts de covid-19. La consellera també ha indicat que es reactiven les bosses de treball per contractar nous professionals per millorar la pressió assistencial. Es tracta d’estudiants del darrer curs de medicina i infermeria, o bé professionals jubilats (menors de 70 anys i per fer treball a distància). També es permetrà la contractació de professionals amb títols obtinguts a l’estranger.

4.072 identificacions el primer cap de setmana

Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, ha explicat que aquest cap de setmana s’han fet 4.072 identificacions, i s’han fet controls a 941 vehicles. En total, els Mossos han fet 2.612 intervencions de control i comprovació a la via pública i s’han obert 1.864 actes relacionades amb les restriccions de la covid, principalment relacionades amb les limitacions de mobilitat.

De la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que la majoria dels qui incompleixen les restriccions “és per desconeixement” i que “la gran majoria de la ciutadania compleix”. Sàmper ha destacat la reducció de la mobilitat del cap de setmana. Als peatges de les autopistes, el trànsit va baixar un 87 % dissabte i un 84 % diumenge.