La Cambra de Comerç de Barcelona ha enviat una llista de “propostes concretes” al Departament de Salut i al Procicat per reobrir bars i restaurants. La proposta la va avançar ahir a RAC1 i, segons ha pogut confirmar betevé, s’ha fet arribar aquest dimarts al matí al govern. El document lliurat recull mesures concretes per la reobertura amb una sèrie de restriccions: horaris restringits (tancament una hora abans del toc de queda); aforament limitat en funció de l’espai; atenció per nuclis de convivència; manteniment de la mascareta obligatòria quan no s’estigui consumint; maximitzar l’ús de terrasses i instal·lació de mampares entre taules i comensals de famílies diferents.

La figura de l’agent covid

El document també proposa crear la figura d’un agent covid a cada local, que vetlli pel compliment de les mesures de seguretat sanitàries. Entre les tasques d’aquest professional hi ha el fet d’informar sobre les mesures, recollir queixes i reclamacions i informar-ne l’autoritat competent.

També proposen que s’habilitin zones d’espera a l’exterior i amb distància per als clients que esperin taula, que es prengui la temperatura a les persones que accedeixin a l’interior, que s’asseguri la qualitat i la renovació de l’aire amb aparells que mesurin el nivell de diòxid de carboni, i que s’implementi un registre de clients per poder notificar un possible positiu.

El president, Joan Canadell, ha explicat que el text ha estat elaborat per un equip de treball de la Cambra de Comerç amb el suport del sector. No obstant això, des del Gremi de Restauració de Barcelona no han volgut fer cap valoració de la proposta.

Les condicions “perquè els locals puguin reobrir demà mateix”

Canadell ha assegurat que l’objectiu és facilitar que “els locals puguin reobrir demà mateix” amb condicions de seguretat. Aquesta proposta és “un punt de partida” per aconseguir que torni l’activitat econòmica. El president ha reconegut que no tots els establiments voldran o podran fer front a la inversió, però que són mesures que permetran obrir a molts establiments, “el 70, 50, o 40 % dels restaurants podien obrir ja”.

“No cal esperar a que la situació estigui molt bé”, perquè “estem perdent part de l’activitat”, ha dit, i no passi com l’altra vegada que “vam passar del res al tot en 24 hores”. Per això, opina que “si posem condicions cada empresari ha de decidir si les vol complir per obrir abans”, una part dels restauradors estan d’acord. “Entenc que no és el mateix un restaurant amb un cobert de 50 euros que un amb un menú de 10 euros”. Però les terrasses són valides per a tots, ha puntualitzat.

“No podem fer un altre Sant Joan”

Des del govern de la Generalitat asseguren que cal treballar en la reobertura amb el sector i escoltar les propostes que fan. Però que cal parlar també amb les autoritats sanitàries, perquè aquesta reobertura sigui al més aviat possible, però també segura. “No ens precipitem”, ha dit la portaveu del govern, Meritxell Budó, perquè “no podem fer un altre Sant Joan”.

En aquest sentit, Budó ha dit que “quan sigui el moment”, és a dir, quan la reducció de les xifres es consolidi, serà el moment de reobrir. Però que la iniciativa és benvinguda per anar treballant amb el sector com es farà aquesta reobertura, això sí, ha insistit, “en el moment que pertoqui i seguint el criteri de les autoritats sanitàries”.

Tests ràpids massius

A banda d’aquestes mesures per a la restauració, la Cambra de Comerç de Barcelona també reclama que es facin, de forma urgent, tests ràpids a la població que evitin una nova aturada de l’economia. La Cambra alerta que un nou confinament domiciliari, com el que es va produir a l’inici de la pandèmia, suposaria la pèrdua de gairebé 3.000 milions d’euros addicionals.

Segons la Comissió de Salut de la Cambra, una bona solució per controlar la pandèmia és aprofitar les possibilitats que ofereixen els tests d’antígens: són ràpids i permeten fer cribratges massius amb un cost menor. La solució, asseguren, seria estendre’n l’ús entre la població i que fos generalitzat. Per això, reclamen que es puguin adquirir i subministrar més enllà del sistema públic de salut. És a dir, que es puguin distribuir en empreses, escoles o residències, o comprar-los a les farmàcies.

Per la Cambra, la realització d’aquests tests massius permetria evitar el col·lapse del sistema sanitari, especialment de l’atenció primària, aïllar ràpidament els positius i fer un bon rastreig dels contactes.