L’investigador i viròleg del CReSA-IRTA Xavier Abad ha destacat al programa ‘reset’, de betevé, que la possibilitat de contagiar-se de covid-19 a través de superfícies “queda descartada, és anecdòtica”. El viròleg ha afegit que, en ambients tancats, pot haver-hi transmissió per aerosols, però la probabilitat d’agafar el virus és baixa i, per tant, és vital “portar la mascareta per evitar els contagis en interiors”. Sobre la possibilitat de prendre mesures restrictives addicionals, opina que cal veure si la reducció d’incidència és prou efectiva.

Risc baix de contagi en el transport públic

En ser preguntat sobre la possibilitat d’encomanar-se de la covid-19 en el transport públic —tal com van avançar diversos experts— destaca que és baixa. El viròleg apunta que el problema sorgeix “quan parlem o cridem, això és molt pitjor que respirar”. L’emissió de partícules quan xerrem o, fins i tot, quan cridem a l’hora de parlar pel telèfon mòbil és més perjudicial que si estem respirant en qualsevol transport públic.

Mascaretes FFP2, “les més segures”

D’altra banda, Abad ha destacat que l’ús de la mascareta és essencial per evitar el contagi, però apunta que si les mascaretes són quirúrgiques “redueixen el risc de contagi, però no l’anul·len”. En canvi, si utilitzem les mascaretes FFP2 són més segures per evitar encomanar-se de la covid-19.