vigilant seguretat autobus

A partir d’ara, els agents de seguretat també patrullen pels autobusos. Segons informa TMB en un comunicat, s’ha implantat un servei de seguretat nou amb efectius uniformats que funciona de manera selectiva en algunes línies i zones per prevenir furts i actes incívics. Els vigilants també vetllen pel compliment de les mesures anticovid, com per exemple que els passatgers duguin la mascareta obligatòria. Aquest servei de seguretat s’ha posat en marxa aquesta mateixa setmana. A banda, des de l’estiu també funciona una prova de càmeres de videovigilància a l’interior de 24 vehicles.

Segons TMB, es tracta d’un servei de vigilància privada que serà permanent, fruit del nou contracte de seguretat adjudicat el juny passat per a un període de dos anys. El contracte anterior se cenyia bàsicament a la protecció i vigilància de les cotxeres i altres instal·lacions fixes.

Pel que fa a les activitats delictives, els vigilants treballaran en coordinació amb els cossos policials: els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana.

El Centre de Control de Seguretat de Bus de TMB, operat per vigilants de seguretat, supervisarà les tasques dels efectius uniformats dins dels autobusos. Aquest centre també coordina la seguretat de les instal·lacions, els sistemes de videovigilància, les operacions de servei i els plans de contingència i d’autoprotecció, així com les alarmes industrials crítiques dels quatre dipòsits de vehicles on tenen la base els 1.167 cotxes de la flota i els vehicles auxiliars.

Prova pilot de videovigilància als vehicles

En la mateixa línia de reforç de la seguretat, des del juliol passat està en curs una prova pilot de videovigilància en autobusos. Les càmeres i videogravadors ja s’han instal·lats en 24 vehicles que donen servei a línies del sector Llobregat. Les càmeres tenen una funció dissuasiva i preventiva d’actes delictius i incívics, però també facilitaran la investigació de possibles incidents o denúncies.

A cada autobús s’hi han instal·lat tres o quatre càmeres, segons el model, que enregistren constantment l’interior del vehicle. La presència de videovigilància està senyalitzada, tal com estableix la legislació de protecció de dades. Aquest sistema de videovigilància està dissenyat perquè en un futur sigui capaç de transmetre les imatges a distància en temps real i es pugui estendre a la totalitat de la flota en un termini de diversos anys.

Usuaris més segurs

Alguns dels primers usuaris consultats sobre aquest servei nou han afirmat que “és bo augmentar la seguretat” a bord, i han concretat que “és més necessari en algunes línies que en d’altres”, tot i que n’aplaudeixen el desplegament global.

A més, també comparteixen que, en context de pandèmia, és positiu “reforçar que tothom compleixi amb el fet d’haver de dur la mascareta” per prevenir els contagis.