Test antigen

La Generalitat modifica el protocol per detectar els contactes estrets d’un positiu a Catalunya. En un document publicat pel Departament de Salut s’especifica que a partir d’ara se substituiran les proves PCR pels tests d’antígens en els contactes d’una persona positiva, tal com va avançar divendres el secretari general de Salut, Marc Ramentol. D’aquesta manera, es converteix el test d’antígens, el qual pot obtenir un resultat en prop de 15 minuts i és molt més econòmic, en la prova de referència en la detecció de contactes.

Aquest canvi arriba dues setmanes més tard que Salut repartís els tests ràpids als centres d’atenció primària i no té en compte la pèrdua de fiabilitat de la prova davant casos de persones asimptomàtiques. En el protocol sanitari anterior es recomanava l’ús de tests d’antígens només en casos amb simptomatologia en un període d’incubació menor a cinc dies. Tot i així, ara els resultats de les proves quedaran registrats en la història clínica del pacient i encara que doni negatiu per prova antigènica, el contacte haurà de fer quarantena.

Tests fora del CAP

L’altra novetat d’aquest protocol és que avança la possibilitat que es puguin fer punts de test fora dels centres d’atenció primària. Es vol separar l’activitat quotidiana dels centres per garantir-ne el funcionament i “mantenir els circuits interns amb separació de les malalties respiratòries”. D’aquesta manera es pretén evitar la saturació dels CAP vist l’augment de casos de covid-19.

Es mantenen proves PCR a grups vulnerables, primària i infantil

En residències i entorns vulnerables, el protocol recomana utilitzar tests PCR sempre que el resultat es pugui obtenir en un temps inferior a 48 hores. En cas contrari, el protocol insta a utilitzar els tests d’antígens. En l’àmbit escolar, a l’educació secundària i postobligatòria també s’aconsella l’ús de proves PCR i “mitjançant el sistema d’automostra” supervisada pel professorat. A infantil i primària es mantenen els cribratges amb PCR quan es detecti un cas positiu en els grups de convivència estables.

Menys trucades en el seguiment dels contactes

El protocol també modifica el sistema de seguiment dels contactes d’un cas positiu. Amb les noves directrius, els gestors de contactes ja no realitzaran trucades als contactes dels grups de convivència estables escolars. La comunicació de les mesures i les condicions de les quarantenes aniran a càrrec de les direccions dels centres escolars, els quals ho hauran de comunicar als progenitors dels alumnes afectats. En la mateixa línia per descarregar tasques al sistema de salut, en el seguiment a contactes es redueixen el nombre de trucades a dues: una a l’inici i una altra al final de la quarantena.