El Tribunal Suprem ha començat a visionar aquest dimarts els vídeos que han aportat les parts. Es tracta de la fase documental del judici del procés, que es preveu que s’allargui almenys fins aquest dimecres, on s’exhibeixen tant els fragments d’imatges com els documents escrits que, durant la fase de testimonis, el tribunal va prohibir veure. 

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Els vídeos reproduïts fins ara són els aportats per les acusacions. S’han vist imatges de la concentració del 20 de setembre, sobretot del moment en què Jordi Sànchez, de l’ANC i Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, van pujar dalt els vehicles de la Guàrdia Civil per desconvocar la mobilització i citar els manifestants l’endemà en una altra concentració a l’Arc del Triomf.

La mobilització del 20-S al departament d’Economia i les intervencions policials de l’1-O han centrat el gruix de les gravacions que s’han projectat a la sala, però no han estat els únics fets que s’han recollit. També s’han vist imatges anteriors i posteriors. S’han exhibit fragments de les detencions que es van fer al departament d’Afers Exteriors, a la via Laietana, enmig de la mobilització, de la retirada de la policia de la seu de la CUP o bé la concentració del 21-S davant el TSJC.

Pel que fa a l’1 d’octubre, s’han vist, per exemple, les càrregues policials de l’1 d’octubre a l’escola Ramon Llull, en què la Policia Nacional va disparar pilotes de goma i alguns manifestants els llançaven tanques. També imatges enregistrades per un policia a l’escola Mediterrània. En aquest cas, s’hi han vist sobretot empentes, però pocs cops de porra. Es dona el cas que en aquesta escola, es va colpejar una dona directament a l’ull amb una defensa policial.

Els fiscals no saben ubicar alguns vídeos

Les defenses han demanat als fiscals en reiterades ocasions que indiquessin el dia i el lloc dels vídeos que estaven reproduint, però el fiscal Jaime Moreno no sabia la ubicació d’alguns. “M’encantaria poder dir que és un lloc concret però és que són incapaç de saber-ho exactament”, ha dit Moreno, que li ha tret importància i en justificar-se ha afegit una valoració que el tribunal ha vetat. “No és una qüestió de l’acusació assenyalar un o altre col·legi. El que s’està assenyalant és que va haver-hi un clima a tots els col·legis”, ha assegurat, i el president del tribunal, Manuel Marchena, l’ha tallat dient-li que era una valoració personal. Tot i això, el president de la sala ha remarcat que sí que era rellevant conèixer-ne la data i el lloc, en la mesura del possible.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

Sense valoracions, en català i sense subtítols

Marchena no ha permès valoracions ni intervencions de cap de les parts durant el visionat. Amb el mateix argument, ha fet treure l’àudio a les reproduccions de notícies de mitjans de comunicació que tenien veu en off o declaracions de testimonis per evitar valoracions. A més, els fragments de vídeo que hi havia declaracions dels acusats s’han reproduït en català i sense subtítols, no s’ha fet cap tipus de traducció.

Abans de la visualització dels vídeos, el tribunal ha resolt les al·legacions presentades aquest dilluns per les parts, entre les quals ha rebutjat l’acarament entre De los Cobos i Ferran López proposat per la defensa de Forn.