“Tot això no quedarà impune. Acabarà amb una condemna a la justícia espanyola per part dels tribunals internacionals”. Així de contundent s’ha mostrat la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, sobre la suspensió dels diputats presos per part de la Mesa del Congrés espanyol.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri ha reclamat a la ciutadania dos gestos davant la repressió. Per una banda, que continuïn omplint la Caixa de Solidaritat i, per l’altra, que aquest diumenge “responguin massivament a les urnes als atacs de l’Estat”.

Benach: “Hem parat el cop, però no hem resolt el problema”

Així ho han afirmat en una roda de premsa convocada per la Caixa de Solidaritat per tal d’explicar en quin procés està la fiança que ha reclamat el Jutjat número 13 als processats per l’1 d’octubre. El vicepresident de l’entitat, Ernest Benach, ha explicat que aquesta setmana s’han dipositat finalment els 5,8 milions que es reclamaven. Dels quals, 700.000 euros corresponen a embargaments de propietats dels encausats.

La Caixa de Solidaritat va entregar dijous els 2,1 milions que faltaven per pagar la fiança imposada pel jutjat 13 de Barcelona. “Hem parat el cop, però no hem resolt el problema. Hi ha 17 persones amb els comptes embargats i propietats afectades” ha sentenciat Benach, que ha fet una crida a continuar aportant diners a la Caixa de Solidaritat, per tal d’enfortir-la.

“La Caixa de Solidaritat no es fa càrrec només dels grans casos de repressió, sinó de tots aquells que hi ha hagut arran de l’1-O. Com per exemple la fiança de la Ruth ara fa poc. Per tant, no només necessitem 700.000 euros, sinó molt més” ha explicat Benach, que ha volgut agrair una vegada més la solidaritat de la gent. Tot recordant, que ells no deixaran que cap persona es quedi sola en aquest procés de repressió. Núria de Gispert hi ha afegit: “Volem llançar un missatge de tranquil·litat per a aquestes persones: estem per tots ells i sempre ho estarem fins que acabi la guerra bruta”.

En dos anys, la Caixa de Solidaritat ha recaptat més de 12 milions d’euros, els quals els ha entregat tots ells a la justícia. Núria de Gispert, presidenta de l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, s’ha mostrat molt orgullosa de la solidaritat de la societat catalana. Ha explicat que la majoria d’aportacions que es fan són de xifres inferiors de 50 euros, tot afirmant que saben que són petits gestos de gran valor. “És gent que deixa de fer coses per tal de poder fer aquestes aportacions” ha explicat de Gispert.

Critiquen la xifra de 5,8 milions que reclama el Jutjat 13 de Barcelona

Elisenda Paluzie ha criticat que s’estiguin jutjant als mateixos fets en dos jutjats diferents i que aquests estiguin plantejant xifres diferents. “Uns i altres fan càlculs de despesa diferents. Llarena els va reclamar 2,1 milions d’euros i ara pels mateixos fets se’n demanen 5,8”.

Per això, Paluzie defensa que només s’haurien d’haver pagat 3,8 milions perquè ja s’havien lliurat la resta en el Suprem. Un assumpte contra el qual els advocats van recórrer, però la jutgessa ho va descartar i va procedir a l’embargament de les propietats i comptes corrents de 17 encausats.

A més, Benach ha lamentat que no calia embargar aquests comptes sabent que hi havia el compromís d’arribar als 5,8 milions. Actualment, 17 persones tenen els comptes completament bloquejats malgrat ja haver entregat la fiança. Des de l’associació esperen que a les pròximes hores se’ls hi desbloquegin els comptes però no hi confien plenament veient com ha anat tot el procés.