Cap a les 13.30 h, dos cotxes de la Policia Nacional han interceptat un dels vehicles que es trobaven just davant de la seu nacional de la CUP ple de cartells sobre el referèndum preparats per penjar als carrers, i s’han emportat el material en caixes, una acció que el militant de la formació David Fernàndez ha titllat de “robatori”.

En aquest moment, la CUP ha fet una crida als seus militants perquè acudissin a la seu i la Policia Nacional hi ha respost també amb més reforços. S’hi han desplegat una dotzena de furgonetes de la Policia Nacional però els agents no han entrat al local, en espera de disposar de l’ordre judicial.

Hi ha hagut alguns moments de tensió i algunes empentes, especialment quan els diputats de la CUP volien entrar a la seva seu, fins que l’exdiputat del partit David Fernàndez ha fet de mitjancer amb els cossos policials i han pogut abandonar la zona sense problemes. Els centenars de persones que s’han reunit davant de la seu també han cantat la consigna “On són les paperetes?” i altres lemes com “Votarem” i a favor de la independència.

Al cap d’unes hores, la CUP ha constituït un equip legal, amb advocats, càrrecs electes i organismes de defensa dels drets humans, per demanar a la policia que finalitzi “l’assetjament policial” a la seu de la formació. Els agents s’han negat a rebre l’equip legal de la formació, que ha decidit denunciar la situació als jutjats. Finalment, la policia ha abandonat la zona passades les 20 h i, al cap de mitja hora, la CUP ha donat per desconvocada la manifestació de suport. 

Cartells que s’escapen de les mans de la Policia Nacional

Poc després, la CUP ha publicat aquest vídeo en què es veu com diferents militants de la formació independentista s’enduen el material de campanya que hi havia a l’interior de la seu amb l’objectiu de distribuir-lo.

Trias, Bosch, Fachin i representants del govern municipal, a la seu de la CUP

Precisament, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha explicat que “tot el que hi ha a la seu és el material de campanya del ‘sí’ al referèndum”, ha demanat resistència pacífica a les persones concentrades i ha proclamat que “volem que no guanyi el cop d’estat i que guanyi l’1-O”. La diputada anticapitalista Gabriela Serra ha denunciat que “lamentablement, amb aquest Govern, amb aquesta Constitució i aquest Estat, aquestes coses passen”.

Fins a la concentració també s’hi ha apropat el diputat de Podem al Parlament Albano Dante Fachin, que ha criticat que “l’Estat espanyol ha prescindit totalment de l’estat de dret” i ha reblat: “El defensarem”.

També hi han anat regidors de l’Ajuntament de Barcelona, tant membres del govern com Gerardo Pisarello, Jaume Asens o Gala Pin, com membres d’altres formacions com l’exalcalde Xavier Trias, del Grup Municipal Demòcrata, o el líder d’Esquerra, Alfred Bosch.