El districte de Sants-Montjuïc ha organitzat unes rutes accessibles per conèixer la història d’alguns dels espais més emblemàtics del nucli antic del barri de Sants. Amb aquestes visites es pretén potenciar el coneixement del patrimoni i obrir els espais culturals de la zona a tothom.

De quines adaptacions disposa la ruta?

Per fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat en la vida comunitària, les rutes han estat dissenyades tenint en compte la varietat de públic i “les necessitats de les persones amb discapacitat”. Núria Cardona, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, explica que han fet diverses adaptacions. “Per a persones amb discapacitat auditiva hi ha el suport d’un intèrpret amb llengua de signes, i per a persones amb discapacitat visual les visites disposen de mapes en relleu, material en braille i servei d’audiodescripció. I, també, per a persones amb mobilitat reduïda s’ha creat un recorregut accessible“.

Quins espais es poden visitar?

La visita, que té una durada aproximada de dues hores, comença a la seu del districte municipal de Sants-Montjuïc, ubicada a Hostafrancs. A la sala de plens, la guia comença l’explicació sobre el naixement del poble i el posterior barri de Sants. Després, tot el grup continua la ruta per espais com el Parc de l’Espanya Industrial, per conèixer-ne elpassat fabril, i la plaça d’Osca, entre d’altres.

Futures visites

El districte ja ha realitzat una primera tongada de rutes accessibles per valorar-ne l’acollida. Segons Cardona, els resultats han estat molt positius i per aquest motiu han decidit realitzar més visites adaptades durant tot l’any. En alguns casos serà el districte el que anunciï les noves dates, però les entitats també podran sol·licitar visites per a grups.

En altres districtes, com les Corts, alguns espais també realitzen visites turístiques adaptades com la del Monestir de Pedralbes. En aquest espai es poden trobar maquetes en 3D tàctils, plànols d’orientació en relleu i braille i visites guiades orientades a persones amb discapacitat.