vaga 9 octubre

Crida a una jornada de vaga el 9 d’octubre a l’ensenyament en protesta per com s’està gestionant la crisi del coronavirusLa convocatòria afecta educació primària, la secundària, les escoles bressol municipals i també les universitats, però no és unitària. Hi donen suport el Sindicat Professors de Secundària (SPS) i CGT Ensenyament, però, en canvi, el principal sindicat educatiu, la USTEC-STEs, se n’ha desmarcat.

Estan cridats a aturar-se tot el personal docent i també el laboral per “exigir” al Departament d’Educació més inversió “per impartir l’educació presencial sense posar en risc la salut de la comunitat educativa“. Al manifest de convocatòria, la CGT afirma que s’han complert “les pitjors previsions”, ja que el curs escolar 2020-21 ha començat sense que s’atenguin les reivindicacions sindicals. Reclamen reduir les ràtios entre 10 i 15 alumnes a primària i un màxim de 20 a secundària. També veuen imprescindible un augment de la plantilla i ampliar els espais educatius per garantir la distància de seguretat.

Acusacions a Educació

Des de la CGT, acusen el govern d’haver “ignorat conscientment l’existència de la covid en la confecció de les plantilles”. A més, tenint en compte com s’ha organitzat l’inici de curs, consideren que el Departament d’Educació té “poca voluntat” per “mantenir la qualitat educativa” i sostenen que hi ha “desinterès per convertir els centres en quelcom més que un mer aparcament”.

Els convocants asseguren que l’objectiu de les vagues és poder impartir un curs “100 % presencial, de qualitat i amb seguretat sanitària”. Consideren, però, que “els recursos actuals no garanteixen cap d’aquestes qüestions”.

Les reivindicacions de la vaga a l’ensenyament

La d’aquest divendres és la primera jornada convocada i n’hi ha prevista una altra per al proper dia 15. Més enllà d’aquests dos dies, però, la CGT adverteix que si Educació no atén les seves peticions, convocaran noves mobilitzacions. El sindicat resumeix les seves reivindicacions en set punts:

  • Reducció de ràtios fins a 10-15 alumnes a primària i un màxim de 20 a secundària
  • Increment de plantilles
  • Habilitació de nous espais per reduir ràtios
  • Dotació de personal sanitari a cada centre
  • Substitució dels treballadors vulnerables que no es poden incorporar als centres
  • Dotació de tot el material necessari als centres (mascaretes FFP2 i pantalles facials, gel hidroalcohòlic i termòmetres)
  • Increment dels recursos necessaris per garantir l’aplicació dels protocols de neteja i desinfecció als centres
  • Incloure 10 minuts de ventilació de les aules a les sessions lectives.

L’ensenyament no és l’únic sector en protesta aquests dies. Els metges interns residents (MIR) han fet ja nou jornades de vaga per reivindicar les seves condicions laborals i els professionals de l’atenció primària també han convocat aturades del 13 al 16 d’octubre. També els treballadors del transport sanitari privat s’aturaran, en aquest cas de manera indefinida, a partir d’aquest divendres, 9 d’octubre.