El sindicat de Metges de Catalunya ha convocat una vaga a l’atenció primària de l’Institut Català de Salut pels dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre. Tal com han anunciat aquest dissabte en una roda de premsa, l’objectiu es “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial”. Els facultatius demanen millores immediates al sector per oferir un servei de qualitat, ja que ara, afirmen, s’està atenent la població “com si fossin bestiar”. A mesura que ha anat avançant la pandèmia de coronavirus, el sindicat ja ha llançat diversos crits d’ajuda, alguns per evitar, per exemple, el col·lapse dels CAP o d’altres per demanar millores laborals i salarials.

La convocatòria es dirigeix a 5.900 facultatius de l’atenció primària, i arriba dues setmanes més tard que els MIR, els metges interns residents, hagin iniciat una vaga per reclamar millores salarials.

“La vaga de la desesperació”

El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O’Farrill, ha subratllat que aquesta és “la vaga de la desesperació” i que ha estat “la ineptitud del departament de la consellera, del CatSalut i de l’ICS” el que l’ha estimulat. O’Farrill ha fet una crida a l’ICS a “asseure’s a negociar de veritat” per evitar la protesta.

“Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims”, ha lamentat O’Farrill. “La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20 % més d’activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l’espasa i la paret”, ha lamentat.

1.000 metges menys per les retallades

El sindicat ha criticat que en els últims anys l’atenció primària ha perdut 1.000 facultatius i ha lamentat que la consellera de Salut, Alba Vergés, digués al Parlament que s’està “molt bé” en professionals. “Estem parlant del col·lapse del sistema”, ha afegit el metge. “El Departament no explica que no té la capacitat d’atendre la població, però nosaltres ho assenyalem”. A més, afegeixen que les condicions laborals no són competititives en comparació amb altres comunitats autònomes, on tenen sous millors. Per això demanen, entre d’altres, un complement per exclusivitat amb l’ICS.

Una altra de les queixes dels metges d’atenció primària és que han de gestionar molta “burocràcia”, com baixes laborals per a persones sanes que s’han de confinar, fet que els resta hores de feina per atendre pacients.

A banda de l’increment de la plantilla, els metges reclamen millores retributives, però també laborals, per blindar la distribució de la jornada laboral, per garantir que un terç del temps sigui per formació, organització i coordinació assistencial, i per garantir els temps de visita de referència.