Ambulància TSC

Els 5.000 treballadors del transport sanitari estan convocats a una vaga indefinida a partir d’aquest divendres 9 d’octubre. L’aturada l’han convocada els sindicats CCOO, UGT, USOC i Sindi.Cat, i afecta tant el transport sanitari no urgent (TSNU) com el transport sanitari urgent (TSU).  Els convocants reclamen que no s’apliqui una retallada salarial en l’actual moment de pandèmia per coronavirus, i un pla d’equiparació, tant de sou com de condicions laborals, amb els treballadors del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Aquest divendres a primera hora han tallat la ronda de Dalt, a l’altura de la Meridiana, en tots dos sentits de la marxa.

“Mateixa feina, mateix sou”

Segons Walter Alvarez, de la USOC, aquest setembre en una reunió la patronal els va comunicar que reduïa un 0,56 % de l’increment salarial (del 7,08 %) que es va pactar amb el sindicats fa un any, que va propiciar la desconvocatòria de la vaga que s’havia anunciat. La retallada s’aplicarà a partir d’aquest setembre i, a més, se’ls descomptarà de forma retroactiva els imports de més que han cobrat des del gener.

Els sindicats consideren que s’ha vulnerat l’acord i denuncien les diferències salarials dels treballadors del sector sanitari privat respecte als del SEM. “Fem la mateixa feina, treballem més hores, cobrem menys diners i tenim menys seguretat”, lamenta Alvarez. Segons explica, un treballador de l’empresa privada pot arribar a cobrar entre 300 i 400 € menys al mes que un de públic. En aquest sentit, reclamen un compromís per part de l’Administració de seure a la taula i començar a negociar les bases d’un nou conveni col·lectiu.

“Hi ha gent que treballa sis mesos amb la mateixa granota”

L’altra reclamació del sector és la millora de la seguretat en plena pandèmia. “Hi ha gent a l’empresa que treballa sis mesos amb la mateixa granota”, assegura Alvarez. Els sindicats denuncien que falten EPI, protocols de desinfecció i de neteja i reclamen que les baixes es cobreixin amb el 100 % del sou. “Som un col·lectiu al que no fan ni una PCR”, denuncia.

Un dels temes que més els preocupa és el rentat i la desinfecció de la roba de treball. Tot i que algunes empreses han optat per assumir aquesta tasca, arran del coronavirus, d’altres no ho fan, i els sindicats denuncien els perills que comporta haver-ho de fer a casa.