El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit aquest dijous que la situació per la covid-19 a Catalunya segueix creixent encara que ho fa de manera controlada.

Argimon ha ofert les dades de la situació epidemiològica a Catalunya i ha volgut remarcar que si bé s’han realitzat més proves PCR —de les 123.000 fetes la setmana passada s’ha arribat a les 141.000 aquesta setmana— l’increment de casos ha passat dels 7.000 fins als 8.500, i això són, segons Argimon, 500 positius més del que esperaven.

Aquestes dades indiquen que l’epidèmia encara està augmentant i s’espera que continuï així fins a la setmana vinent. A partir d’aquest punt, Argimon preveu que puguin començar a baixar.

Proposta per a l’oci nocturn

Segons Josep Maria Argimon, les dades d’augment de casos són les que han obligat a congelar l’obertura dels locals d’oci nocturn. El secretari ha recordat la proposta de realitzar, a les sales que ho puguin fer, un canvi d’activitat i que passin a funcionar com una sala de concerts o un cafè teatre.

La importància clau dels asimptomàtics

Jacobo Mendioroz

, director de la unitat de seguiment del coronavirus a Catalunya, ha volgut assenyalar que els casos asimptomàtics representen al voltant del 50 %. Per tant una de cada dues persones no té símptomes, no sap que està malalta i creu que no és portadora del virus. Mendioroz recomana que tot i que podem pensar que ens trobem bé cal mantenir l’ús de la mascareta, la distància social i la higiene de mans.

Desembarquen més tests d’antigen

Maria Antonia Llopis, doctora especialista en anàlisis clíniques

, ha anunciat que es distribuiran més tests d’antigen i que aniran dirigits especialment als hospitals que no disposin de laboratoris propis i també als centres d’atenció primària. Ha recordat també que els primers tests d’antigen ràpids no estaven donant bons resultats però això ara ha canviat i d’aquí a 10 dies es començaran a fer servir de manera més intensiva. El test s’aplicarà principalment en pacients amb símptomes i amb un contacte positiu i ajudarà a treure càrrega de treball als laboratoris que estan realitzant PCR.

Per la seva banda, Mendioroz ha recordat que aquests tipus de test només són fiables a partir dels primers cinc dies després de l’inici de símptomes i per això recomana a la ciutadania que es facin la prova tan bon punt creguin que puguin tenir la malaltia.