És un dels blocs emblemàtics de la lluita per un habitatge digne. A Aragó, 477, viuen, des del 2017, famílies en situació vulnerable que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va allotjar en pisos buits de la finca. El desnonament, previst per al 15 d’octubre, amenaça ara de deixar-les sense casa, si no arriba abans un lloguer social que, segons la PAH, la propietat està obligada a oferir per llei.

“No vull passar per segon cop pel malson de fa tres anys”, diu la Karima Ould. Abans d’arribar al bloc, va perdre l’habitatge on havia viscut 20 anys. Des d’aleshores, el pis d’Aragó ha estat la seva llar i la dels seus dos fills menors: “És molt petit, però tenim un sostre”. És l’única seguretat que té. De fet, va preferir mantenir aquest sostre als “2.000 o 3.000 euros” que li va oferir Norvet, el fons propietari del bloc, a canvi de marxar. També va resistir les obres que l’Ajuntament va aturar temporalment per manca de permisos i que els veïns van denunciar a ‘bàsics’ com una estratègia d’assetjament. Ara, la Karima continua sense més alternativa, diu, que ocupar o pagar un lloguer adaptat als seus ingressos: “Estic de baixa actualment i em paguen 500 euros. On puc anar així?”.

Sense alternativa

Amb dificultats similars es troben les quatre famílies de la PAH que encara viuen a l’edifici (inicialment n’eren sis). L’Antonio Pérez, amb un fill menor, és dels “veterans”, com la Karima. S’ha quedat sense feina per culpa de la pandèmia i ara la seva esperança, llunyana, es diu mesa d’emergència. Fins ara no ha pogut presentar la sol·licitud per aspirar a un pis social i aquest octubre sabrà si s’accepta o no: “En el cas que sí que l’aprovin, m’han dit que seran dos o tres anys d’espera“.

Per això l’objectiu principal abans del desnonament és forçar Norvet a oferir un lloguer social. Les famílies hi confien però alhora n’hi ha que tenen ja les maletes preparades, en previsió del pitjor escenari. És el cas de l’Anyi Funes. Fa dos anys que va arribar a la finca i hi viu sola. Es guanya la vida cuidant nens i amb això li és impossible fer front al que li demanen per un lloguer. “Jo no és que vulgui viure d’ocupa. Jo vull un lloguer i pagar-lo com tothom”, explica.

Fins al moment, Norvet s’ha negat a oferir cap tipus de lloguer, tot i els intents de l’Ajuntament de mantenir-hi negociacions. Com va explicar la PAH a ‘bàsics’, el fons d’inversió va presentar el 2018 la demanda per ocupació de l’immoble, un procés que va arribar a judici el març de l’any passat.