Tempesta perfecta i còctel explosiu: són algunes de les expressions que utilitzen els epidemiòlegs per parlar de la situació disparada que viu Catalunya pel que fa als contagis de la covid-19.

Poca previsió per aturar els contagis

Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, apunta que el repunt ha coincidit amb una relaxació de les restriccions a principis d’estiu, just quan s’obrien portes al turisme i amb una gent jove amb moltes ganes de recuperar el terreny perdut. Tot plegat, subratlla l’investigador, amb molt poc control per part del govern i molt poca previsió, sobretot tenint en compte que la situació al Regne Unit ja anunciava que no es podria abaixar la guàrdia.

En la mateixa línia es decanta l’investigador del BIOCOM-SC de la UPC Daniel López Codina. Creu que en el cas de Catalunya s’ha ajuntat l’arribada de la variant delta, que ja suma el 70 % dels casos, amb la celebració de Sant Joan i els viatges de fi de curs. Tot plegat, afirma l’investigador, ha estat un còctel explosiu.

El resultat ha estat un creixement totalment desmesurat d’una part de la població que no està vacunada
Daniel López-Codina, investigador del BIOCOM-SC UPC

Evitar la interacció social, la clau

Els experts també avisen que tota la informació que s’ha donat fins ara, tant pel que fa a l’ús de la mascareta a l’exterior, com a la celebració de festivals o la mateixa vacunació, han provocat que la societat s’hagi relaxat en excés.

En aquest sentit, Macip recorda que missatges com la reobertura de l’oci nocturn estaven orientats a vendre la imatge que aquest seria un estiu diferent al de l’any passat.


Hem comunicat la idea que aquest era un estiu diferent, que ens podíem relaxar, quan ja teníem l’avís que això anava malament
Salvador Macip, investigador de la Univeristat de Leicester

Daniel López-Codina també creu que Catalunya s’ha equivocat del tot amb l’estratègia a escala social amb els no vacunats. Codina insisteix, “no es podia obrir de la manera que s’ha obert i s’hauria d’haver actuat molt abans del que ho hem fet”.