La cinquena onada de la pandèmia està afectant especialment les franges d’edat més joves de la població, que s’han començat a vacunar més tard. Prova d’això és com ha canviat el perfil d’edat dels ingressats i els pacients crítics per covid-19. Segons dades del Departament de Salut, els menors de 50 anys han passat de representar el 17,1 % dels ingressats a les UCI a Barcelona l’1 de juny a vorejar el 50 % l’última setmana.

Les franges de 60 a 69 anys i de 30 a 39 anys lideren els ingressos a les UCI

En les tres primeres onades de la pandèmia, les franges d’edat dels majors de 60 anys encapçalaven els ingressos a les UCI de Barcelona. En la quarta onada (entre l’abril i el maig del 2021) es va notar el primer canvi de comportament, lligat a la campanya de vacunació. La franja d’edat dels 80 als 89 anys va mantenir la tendència a la baixa mentre que els pacients crítics van créixer entre la població de 60 i 79 anys. En la cinquena onada es pot observar com la franja d’edat compresa entre els 30 i els 39 anys ha tingut un creixement destacat.

En el cas de Catalunya, les tres franges d’edat amb més creixement de pacients crítics per covid-19 són les dels 60 als 69 anys, dels 40 als 49 anys i dels 30 als 39 anys. En les quatre onades anteriors, havien estat els grups d’edat d’entre 60 i 79 anys els que destacaven en el creixement de pacients crítics.

L’atenció primària, la primera que va notar la cinquena onada

L’ocupació de les UCI és, habitualment, el penúltim indicador que nota les onades de la pandèmia. Per darrere hi ha les defuncions. Aquest comportament el podem observar si comparem les corbes de la cinquena onada pel que fa a les visites a l’atenció primària, el nombre d’ingressats i el nombre de pacients crítics per covid-19.

Els centres d’atenció primària ja van notar un increment destacat de les visites el 28 de juny, després del pont de Sant Joan. Des de llavors, s’ha mantingut una tendència a l’alça, que va arribar al punt màxim el 12 de juliol, amb més de 47.000 visites als CAP de Catalunya.

Pel que fa als ingressats als hospitals catalans, es va revertir la tendència a la baixa ja a principis de juliol, quan el dia 3 es va tornar a superar el mig miler d’hospitalitzacions per coronavirus. A les UCI, la corba es va tornar ascendent a partir del 5 de juliol i actualment es torna a situar per sobre dels 200 pacients crítics.