Aquest dilluns, 26 d’abril, Catalunya ha iniciat un procés de desescalada amb el relaxament d’algunes de les restriccions contra la covid-19. El més destacat ha estat l’aixecament del confinament comarcal. Però també s’han flexibilitzat altres mesures: la restauració dels centres comercials ha pogut reobrir després de sis mesos de tancament. Només van poder obrir, de forma excepcional, una setmana per Nadal.

Aquest dilluns al matí, el restaurants i bars del Centre Comercial Glòries s’han mostrat molt contents de poder tornar a apujar la persiana. La majoria, afirmen que es feia molt difícil poder subsistir només amb el servei per endur-se.

De moment, hauran d’obrir amb el mateix horari que la resta de bars i restaurants, ja que el govern català ha descartat ampliar els horaris de la restauració, que ara són ininterromputs de 7.30 a 17 h. Ara bé, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha anunciat que el Procicat està estudiant la possibilitat de servir sopars a les terrasses.

Es reprenen les classes presencials de batxillerat i formació professional

Aquest dilluns també s’han pogut reprendre totes les classes presencials de batxillerat i formació professional. A l‘Institut Quatre Cantons del Poblenou, els alumnes han valorat poder tornar per tenir més contacte amb els companys i, sobretot, poder tancar el curs de forma presencial.

A les etapes d’ensenyament obligatori, és a dir, infantil, primària i secundària, la presencialitat ha funcionat des de l’inici de curs. En canvi, a les universitats continua la restricció que obliga a un ensenyament híbrid i les aules tenen un aforament limitat al 30 %.

Centres comercials i botigues poden obrir sense límit de superfície

Els centres comercials, botigues i comerços no essencials poden obrir des d’aquest dilluns sense límit de superfície ni metres quadrats, però mantenint l’aforament del 30 %.

Reobren els espais infantils

També es podran reobrir els espais infantils que fan activitats lúdiques i que es desenvolupen en espais tancats. Això sí, amb aforament del 30 % i sense restauració.

S’acaba el confinament comarcal

Tot feia preveure que el govern català optaria per relaxar la mesura del confinament comarcal, triant una unitat territorial més gran, com ara les vegueries. Però, finalment, han decidit permetre la mobilitat lliure per tot Catalunya, després que les dades de l’evolució de la pandèmia confirmin que la situació epidemiològica s’ha estabilitzat i millora lleugerament. El que sí que es manté és el tancament perimetral de Catalunya. Tot i això, es permeten els desplaçaments a Andorra.

Sis persones a les reunions, sense límit de bombolles de convivència

Pel que fa al nombre de persones permès a les reunions, es manté en sis persones. La novetat aplicable a partir d’aquest dilluns és que desapareix el límit de les bombolles de convivència, fins ara fixat en dues. D’aquesta manera, es poden reunir fins a sis persones de sis bombolles diferents, encara que el govern català recomana fer un ús responsable d’aquest canvi.