uci Hospital Mar

El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC preveu que al llarg d’aquesta setmana arribaran als hospitals els casos greus que es van contagiar durant la setmana de Sant Joan. Així ho han afirmat en una publicació a la xarxa social Twitter, tenint en compte que les dades que es consoliden fan referència als 10 dies anteriors. És a dir, que les xifres d’hospitalitzacions del 5 de juliol reflecteixen l’impacte dels contagis que es van produir entre el 24 i el 25 de juny, i així serà en els dies successius.

Els responsables de BIOCOM-SC afegeixen al missatge que les dades d’aquesta setmana seran “molt importants per veure els efectes de la variant delta sobre el percentatge d’hospitalitzacions”. El grup de recerca calcula que fins ara aquesta variant suposa entre l’1 i el 3 % d’hospitalitzacions. I per això caldrà veure si aquesta xifra augmenta i fins on ho fa.

Només entre el 25 de juny i l’1 de juliol, es van diagnosticar 21.658 casos a Catalunya, quasi cinc vegades més que la setmana prèvia a Sant Joan, quan se’n van detectar 4.559.

Ja es comença a notar als hospitals

L’explosió de casos positius de coronavirus que s’ha registrat a Catalunya ja comença a notar-se també als hospitals, amb més arribades de pacients a urgències i un lleuger increment d’ingressos a planta. Tot i això, la que ja es considera la cinquena onada de la covid-19 està impactant sobretot a l’atenció primària, ja que per ara la majoria de casos són lleus o asimptomàtics.

Tot i això, en la darrera setmana de juny els pacients ingressats amb covid als hospitals catalans ja són 544, mentre que la setmana passada eren 476. La majoria dels ingressats nous són persones no vacunades o amb una sola dosi. L’augment s’està traduint en un “lleuger increment” d’ingressos a planta i a les UCI. La situació ha dut alguns hospitals, com el Clínic, a fer marxa enrere en la decisió d’obrir les visites a familiars d’ingressats a unitats no covid, i cada pacient pot rebre només un visitant durant una hora cada dia, que sempre ha de ser el mateix.