Rambla primer dia sense mascareta

Des d’aquest dissabte, 26 de juny, ja no és obligatori portar la mascareta posada en exteriors, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres. El Consell de Ministres va aprovar la mesura aquest dijous 24 de juny, i l’endemà, divendres, s’ha publicat al BOE el decret llei que n’elimina l’obligatorietat.

No obstant, molta gent encara llueix la mascareta posada tot i estar a l’aire lliure, i és que no tothom acaba d’estar conforme amb la nova mesura. La majoria dels qui no la porten són turistes, alguns d’ells confesen que ni tan sols eren conscients de que era obligatòri fins ahir.

D’entre els transeünts que sí la porten, alguns expliquen que se’ls oblida llevar-se-la perquè és el primer dia, i d’altres diuen que la porten preparada i se la van posant i traient en funció de si hi ha molta gent o no. També els qui no la porten asseguren que quan entren en un interior se la posen, tal i com es podia veure a l’entrada de la Boqueria.

L’obligació de portar mascareta a l’aire lliure, hi hagués distància o no, es va implantar el juliol del 2020, fa gairebé un any. Mesos abans, però, al maig, la Generalitat ja havia imposat l’obligatorietat de dur-la posada si no es podia mantenir la distància de seguretat.

Què diu el decret llei sobre l’ús de la mascareta?

El nou reial decret llei aprovat pel govern estableix que la mascareta deixa de ser obligatòria en determinades condicions:

  • En espais a l’aire lliure si es pot mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres.
  • En espais a l’aire lliure si anem amb els convivents i si es pot garantir la separació amb la resta de persones.
  • En esdeveniments públics a l’aire lliure si s’està assegut i amb una distància d’1,5 metres dels altres espectadors.
  • En els centres sociosanitaris, com les residències de gent gran, si s’és usuari i hi ha més d’un 80 % de vacunats.
  • Els passatgers de vaixells que siguin a les cabines o a la coberta i que puguin mantenir les distàncies.

Per tant, caldrà continuar duent aquest element de protecció si es va pel carrer i no es pot garantir la distància, si s’està dempeus en un espectacle multitudinari o si s’és familiar o treballador en una residència. La mascareta també serà obligatòria encara en espais tancats públics o d’ús públic, com els transports.

Davant d’això, Sanitat recomana dur la mascareta sempre a sobre, per si en qualsevol moment ens trobem en alguna de les situacions que requereixen que la tinguem posada.