Agents dels Mossos d’Esquadra han detingut dues persones com a presumptes autors dels delictes d’estafa, falsificació documental, ús de documents falsos i usurpació d’estat civil. Segons ha informat la policia en un comunicat, la dona -de 36 anys- i l’home -de 35-, tots dos veïns de Cambrils, llogaven pisos i apartaments al districte de l’Eixample per mesos i, després, els posaven al mercat de lloguer turístic sense que els propietaris en tinguessin coneixement. Els investigadors estimen que la parella podria haver obtingut prop del mig milió d’euros de beneficis amb aquesta pràctica.

Segons els Mossos, en la majoria de casos qui arrendava el pis era l’home. Es presentava davant dels propietaris amb el suposat propòsit de fer-ne un ús particular habitual, per fer els tràmits utilitzava documentació falsa i després els rellogaven com a pisos turístics. D’aquesta manera, obtenien un rendiment econòmic immediat, ja que el preu dels arrendaments turístics al mercat és molt superior al d’ús particular. A més a més, se saltaven els tràmits administratius i no abonaven cap de les taxes ni impostos que es generen per aquesta activitat.

17 pisos a l’Eixample dedicats al relloguer

Amb aquesta modalitat delictiva, els detinguts en cinc anys havien aconseguit obtenir fins a 17 pisos dedicats al relloguer. Tots ubicats al districte de l’Eixample. Pel que fa als perjudicis econòmics dels legítims propietaris dels immobles per impagaments de les quotes de lloguer, els agents han acreditat que la suma total ascendeix a 149.712 euros. A això s’hi ha d’afegir el procés judicial que van haver d’iniciar i que es podia allargar diversos mesos fins a poder recuperar els pisos.

L’impacte de la pandèmia en l’estafa

Els Mossos d’Esquadra expliquen també que els detinguts van modificar la seva manera d’actuar com a conseqüència dels efectes de la pandèmia de coronavirus. En aquest sentit, van passar d’oferir allotjaments turístics per dies a habitacions per a residents en estades més llargues. En alguns casos fins i tot havien compartimentat els pisos per tenir més estances i incrementar els guanys.