variants covid

Ja fa més d’un any que la pandèmia pel coronavirus va esclatar al món. Des d’aleshores, la majoria de països han decretat diverses restriccions i mesures per frenar l’increment dels contagis. Ara bé, això no ha evitat que apareguin variants noves de la covid-19, que en els darrers mesos s’han estès per diversos països del planeta i que també han arribat a Catalunya.

Cal recordar que una variant d’un virus presenta alguns canvis genètics respecte a l’original. Quines variants noves de la covid hi ha actualment circulant pel món? Quines han arribat ja a Catalunya?

Ves directament a…

La variant britànica

L’anomenada variant britànica rep aquest nom perquè es va detectar per primera vegada a Anglaterra. El primer cas es va diagnosticar abans de Nadal i el govern de Boris Johnson va alertar que la variant es transmet més ràpidament. Malgrat ser més contagiosa, d’acord amb els resultats de les proves, no és més agressiva ni limita els beneficis de les vacunes que s’estan administrant a la població.

Va ser el 6 de gener quan Salut va comunicar públicament la primera persona contagiada per la variant britànica a Catalunya: un català que dies abans havia viatjat al Regne Unit. Actualment, un 60 % dels casos de covid-19 ja són de la variant britànica, segons ha anunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Els investigadors asseguren que pot acabar dominant la pandèmia per la seva alta transmissibilitat.

La variant sud-africana

Una altra de les variants del coronavirus que es mantenen actives és la sud-africana, la qual també ha arribat a Catalunya. El Departament de Salut en va comunicar el primer cas el 3 de febrer i, d’acord amb les primeres anàlisis, no hi ha una “relació epidemiològica” entre la primera persona contagiada d’aquesta variant i el país africà. El 17 de febrer, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va confirmar dos casos nous de la variant sud-africana vinculats al primer. A l’estat se n’han detectat més de 50 casos.

Aquesta variant, com la britànica, és més contagiosa que la que ha predominat fins ara. De fet, Sud-àfrica ha aturat temporalment l’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca després que un estudi preliminar hagi revelat que és poc efectiva per als casos lleus i moderats (tot i que sí que és eficaç per prevenir els casos greus).

La variant brasilera

Aquesta variant també és més contagiosa que la predominant fins ara. El Departament de Salut sospita que també ha arribat a Catalunya, ja que s’ha detectat una “seqüenciació parcial” de dos casos de persones que es coneixen entre si. La part analitzada fins ara té totes les mutacions i les autoritats sanitàries i els microbiòlegs estan convençuts que es confirmarà la variant brasilera tan bon punt se seqüenciïn els casos al 100 %.

Amb motiu de les variants brasilera i sud-africana, Espanya ha imposat quarantenes obligatòries als viatgers procedents del Brasil i Sud-àfrica. A l’estat espanyol s’han detectat dos casos vinculats amb viatges al Brasil i tres brots.

La variant índia

Es va detectar per primera vegada a finals del 2020 a l’Índia. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que pot ser més contagiosa i resistent a alguns tractaments i vacunes. Tot i això, considera que encara no ha assolit el nivell de “preocupant” com les del Regne Unit, Sud-àfrica o el Brasil i ara per ara es limita a “variant d’interès”. A Catalunya, els dos primers casos de la variant índia s’han detectat a principis del mes de maig.

La variant japonesa

Les autoritats sanitàries nipones han confirmat una variant nova del SARS-CoV-2, detectada en 91 casos a l’est del país. Aquesta variant “pot ser més contagiosa que les convencionals i si continua estenent-se al país pot provocar un augment ràpid dels casos”, afirmen.

L’Institut Nacional de Malalties Infeccioses del país conclou que la nova variant es podria haver originat a l’estranger, però podria ser diferent d’altres tipus que s’han identificat esporàdicament al Japó. Té la mateixa mutació E484K a la proteïna espícula amb què el virus infecta les cèl·lules humanes que s’han trobat en altres variants: la sud-africana i la britànica.

La descoberta d’aquesta variant de covid-19 torna a posar en dubte la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio, que ja es van haver d’ajornar l’estiu passat amb l’esclat de la pandèmia.

La variant de Nova York

La variant de Nova York és la B.1.526 va aparèixer al novembre i en l’actualitat representa una de cada quatre seqüències virals als Estats Units. Es va detectar per primer cop a Nova York, suposadament originada a Washington Heights, a la zona més alta de Manhattan.

Anthony Fauci, el principal epidemiòleg del govern dels Estats Units, ha avisat que es pren “molt seriosament” aquesta nova variant de Nova York i ha dit que els funcionaris l’han de “vigilar”. Es demana tenir en compte que la vacuna de la covid pot no ser eficaç contra aquesta nova variant, segons investigacions recents.

Variants noves: californiana, de Rio de Janeiro i dues del Regne Unit

El Ministeri de Sanitat ha detectat més variants de covid en el darrer informe sobre la situació epidemiològica: dues del Regne Unit, la californiana i la de Rio de Janeiro. Encara no s’han detectat casos a Catalunya d’aquestes variants.

La variant francesa: IHU

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) vigila des del mes de gener de 2022 l’evolució de la nova variant del coronavirus, en concret la subvariant B.1.640.2, detectada a França i que ha estat batejada com a IHU per les sigles de l’Institut Hospitalari Universitari Méditerrannée de Marsella (França). Segons les primeres anàlisis, té 46 mutacions i 37 deleciones que van donar com a resultat 30 substitucions d’aminoàcids i 12 delecions.

Estudis en marxa per estudiar les variants noves

Els científics treballen per obtenir més informació sobre aquestes variants. Per això, ja s’han posat en marxa diversos estudis per analitzar, entre altres qüestions, quan van començar a estendre’s aquestes variants i si la malaltia provocada es diferencia d’alguna manera de la de les altres que circulen ja actualment pel món. Alhora, els investigadors volen concloure com poden afectar aquestes variants en les teràpies, les vacunes i les proves diagnòstiques existents actualment.