Els jutjats de Barcelona demanen més recursos per poder resoldre tots els expedients sancionadors que s’han anat posant durant la pandèmia per l’incompliment de les mesures anticovid. De multes, se n’han posat moltes, i a mans dels magistrats n’han arribat, per ara, una seixantena. Saben que aquesta xifra s’incrementarà en els propers mesos i alerten que això agreujarà la situació límit que ja viuen.

La pandèmia ha endarrerit els temps de resposta dels jutjats malgrat la davallada de casos que es va produir i el Deganat de Barcelona alerta que aquests terminis segueixen sent massa elevats. Hi ha òrgans que poden trigar fins a dos anys a resoldre un expedient i amb l’arribada dels recursos per sancions covid, aquest temps de resposta pot incrementar-se fins a quatre anys.

“No podem esperar que arribi el tsunami”

Per tot plegat, la jutgessa degana de Barcelona en funcions, Mercè Caso, ha demanat al Consell General del Poder Judicial un pla preventiu per absorbir el volum d’expedients derivats de la pandèmia que acabarà arribant a les taules dels magistrats: “No podem esperar que arribi el tsunami”, ha advertit. Concretament, demana obrir deu jutjats nous a Barcelona per sumar-los als 205 que ja hi ha en funcionament.

A banda de les sancions covid, els jutjats també preveun un allau de casos laborals i econòmics per acomiadaments un cop s’acabin els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

Els desnonaments, pendents de la moratòria

L’execució de desnonaments és un altre dels temes que preocupa a la justícia, tenint en compte que ara hi ha una moratòria que limita els llançaments en casos de vulnerabilitat però que venç el 9 d’agost. El Deganat de Barcelona preveu que la moratòria es prorrogarà i que, en cas contrari, caldrà aprovar alguna mesura perquè els llançaments pendents que s’han acumulat als despatxos es puguin efectuar de manera gradual i establint criteris de prioritat.

La violència domèstica creix durant la pandèmia

En la majoria d’àmbits hi va haver una davallada de casos l’any 2020. A Barcelona destaca la disminució dels delictes contra el patrimoni, especialment dels furts i els robatoris al carrer. L’any passat es van produir 6.802 furts, menys de la meitat que el 2019, quan els jutjats van registrar 15.904 casos. Pel que fa als robatoris, es van registrar 10.365 l’any de la pandèmia mentre que el 2019 en van ser 13.267.

L’únic àmbit que va registrar un augment de casos va ser el de la violència domèstica, aquella que es produeix entre familiars dins de la llar i que no és contra la dona, i que coincideix amb un any marcat pel confinament domiciliari. Pel que fa a la violència masclista, van arribar menys expedients als jutjats, coincidint amb una davallada de les denúncies, tot i que això no vol dir necessàriament que els casos en fossin menys.