Dia d'estiu a la platja de la Nova Icària

La campanya de salut d’estiu preveu que el 90 % dels recursos sanitaris estiguin disponibles, el 99 % en el cas de l’atenció primària. El Departament de Salut invertirà vuit milions d’euros que es destinaran a contractacions, hores extres i ampliació de contractes. El pressupost d’estiu és el triple del que es va destinar l’any 2019, abans de la crisi de la covid. Ho ha anunciat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, que ha recordat que encara estem en situació de pandèmia i “això afecta el personal i la capacitat del sistema”.

Craywinckel ha reconegut que “no treurem de sota les pedres els professionals que no existeixen”. En tot cas, s’ha compromès a trobar els que sí existeixen i contractar-los. També ha subratllat que molts esforços se centraran en la “reorganització dels equips” perquè les plantilles puguin fer vacances.

“És l’estiu de la vacunació”

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que aquest “és l’estiu de la vacunació”. No obstant això, el ritme es desaccelerarà durant els mesos de juliol i agost perquè arribaran entre 100 i 200 mil vacunes menys. En aquest sentit, ha dit que tot depèn de quantes vacunes arribin. En aquest sentit, el juny ha estat un mes de rècord perquè en total es rebran cinc milions de dosis, el màxim fins ara.

Cabezas també ha demanat a la ciutadania que és el moment de rebre la punxada i que “cal fer el gest” i fer la pauta completa per combatre la variant delta. La secretària de Salut Pública ha recordat que aquesta setmana s’ha obert la campanya a la franja d’edat d’entre 35 i 39 anys, i que els propers dies s’obrirà a tota la població catalana.

Adeu a l’obligatorietat de les mascaretes a l’exterior

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la mascareta no serà obligatòria en exteriors a partir del dissabte 26 de juny. La secretària de Salut Pública ha assegurat que hauria estat preferible que es comuniqués la decisió prèviament a les comunitats autònomes en alguna de les comissions conjuntes amb el Ministeri de Sanitat.

Cabezas ha recordat que la qüestió de les mascaretes està regulada per una llei estatal i que per, tant, no depèn del Procicat. Per això, ha apuntat que segurament l’executiu modificarà la llei, però no caldrà fer cap normativa específica catalana.

Certificat de recuperació i test d’antigen

Salut ha demanat al Ministeri de Sanitat que traslladi a la Unió Europea que inclogui el test d’antigen com a prova diagnòstica per als certificats de recuperació. Segons ha indicat Cabezas, han detectat que com ara només és vàlid un diagnòstic amb PCR per obtenir el certificat però que moltes persones han estat diagnosticades amb proves d’antigen.