Peus d'una dona

Els indicadors de violència masclista de què disposa l’Ajuntament han baixat els últims mesos, coincidint amb la pandèmia del coronavirus. Lluny de ser una bona notícia, la regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha alertat en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, que aquest tipus de violència hi és però “s’ha invisibilitzat” perquè ara les dones tenen “menys possibilitats de trencar i marxar de casa” per la falta d’habitatge i recursos econòmics, sobretot en el moment del confinament.

Pérez ha destacat que calen unes polítiques “molt estructurals per posar fi a la violència masclista”, que han de garantir a les dones “uns ingressos i habitatge”. Si se’ls ofereix aquesta possibilitat, la regidora de Feminismes assegura que “les dones ho agafaran”.

Campanya contra la violència masclista a les xarxes socials pel 25-N

L’Ajuntament impulsa una campanya pel 25-N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que aquest any se centra als entorns digitals, com ara les xarxes socials. Sobre aquests espais, la regidora de Feminismes es pregunta: “Per què pensem que la violència a les xarxes no té conseqüències?”. Les protagonistes de la campanya són les dones joves, “gairebé adolescents”, ha revelat Laura Pérez, perquè són el col·lectiu més afectat per aquest tipus de violències. Segons l’última enquesta sobre violència masclista de la Generalitat, l’any 2016, un 15 % de les barcelonines afirmaven que havien patit ciberassetjament en algun moment de les seves vides.

La campanya d’aquest any ha rebut crítiques de diversos sectors, com ara les treballadores municipals del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), les quals n’han demanat la retirada perquè consideren que les imatges i la iconografia emprades frivolitzen amb les violències masclistes. La regidora d’ERC Elisenda Alamany també s’hi ha mostrat en contra perquè considera que  “el cartell desvirtua el missatge per a un públic ampli”.