Peus d'una dona

Les denúncies per violència masclista a Catalunya han baixat el 2020, si ho comparem amb les dades del 2019. En canvi, el nombre de trucades rebudes a la línia d’atenció contra la violència masclista ha pujat. Són dades de l’Institut Català de les Dones, obtingudes a través l’Observatori de la Igualtat de Gènere. Segons aquest organisme, la tendència s’explica pels efectes del confinament pel coronavirus.

L’Observatori apunta que el nombre de casos podria haver pujat per les mesures d’aïllament social i per la convivència continuada de les víctimes amb els agressors, tal com ja van denunciar les entitats feministes. Tot i això, creuen que el confinament obligatori de la primavera “ha pogut dificultar l’accés de les dones a interposar denúncia”. Per això, des de l’Observatori alerten que “en temps de pandèmia s’ha agreujat la vulnerabilitat de les dones en situació de violència masclista i dels seus fills i filles”.

El confinament dispara les trucades

De gener a setembre d’aquest 2020, el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista va atendre 9.002 trucades, gairebé les mateixes que en tot el 2019. De les 779 trucades mensuals de mitjana, s’ha passat a 1.000. En concret, l’augment va començar-se a notar al març, amb el confinament domiciliari, i va anar en augment fins al desconfinament. El pic va ser el mes d’abril, quan es va arribar a les 1.291 (845 el mateix mes de l’any passat).

El gruix de les persones ateses van denunciar violència en la parella o exparella (92,8 %). La que es produeix en l’àmbit familiar representa un percentatge molt menor, però destaca perquè s’ha duplicat i ha passat del 2,7 % el 2019, al 4 % aquest 2020. Pel que fa a la resta, el 2,7 % van tenir lloc en entorns sociocomunitaris i el 0,4 % a la feina.

11 dones assassinades

Des de començaments d’any, han estat assassinades 11 dones, vuit de les quals a mans de les seves parelles o exparelles i dues en l’àmbit familiar. L’altra víctima era la filla d’una d’aquestes dones. La mitjana d’edat era de 41 anys. Pel que fa a denúncies i detinguts, i en espera de dades del 2020, el 2019 es van detenir 6.721 homes per violència masclista. En total, es van interposar 16.099 denúncies, més de 13.000 de les quals en l’àmbit de la parella.

Per contra, els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual han baixat, com ja van apuntar els Mossos d’Esquadra al programa ‘reset’ de betevé. De gener a setembre se’n van produir 1.170. Per franges d’edat, el 35,3 % de les víctimes eren menors d’edat, mentre en el cas dels agressors el 22,2 % tenien entre 18 i 25 anys i el 19,2 % entre 41 i 50.