Les xifres de coronavirus van a pitjor a tot l’estat. La Moncloa anuncia setmanes complicades i un mes de gener que requerirà sacrificis després de l’increment de la mobilitat durant les festes de Nadal. En paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa, “la situació és preocupant”. Ho ha dit aquest dimecres a la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial.

Per això, ha anunciat que les comunitats autònomes endureixen les restriccions. “L’adopció de mesures dràstiques, algunes comunitats autònomes les han adoptat aquesta tarda i les comunicaran avui mateix, d’altres ja les han adoptat amb anterioritat”, ha explicat. És el cas de Catalunya, que el 7 de gener va endurir les restriccions fins al 17 de gener, entre d’altres, amb el confinament municipal de dilluns a diumenge i el tancament de centres comercials i també de gimnasos.

Illa no ha detallat quines són aquestes restriccions, seran els presidents i consellers de salut de cada comunitat els que les faran públiques en les properes hores o dies.

La setmana vinent, segona dosi de vacunes

El ministre de Sanitat també ha parlat de la campanya de vacunació contra la covid-19. Assegura que la vacunació ha assolit la velocitat de creuer i ha donat una dada: en les darreres 24 hores, s’han administrat més de 90.000 vaccins. Ha assegurat que les comunitats autònomes acabaran d’administrar aquesta setmana la primera dosi a les residències i que la propera setmana, en concret a partir de dilluns 18 de gener, ja començaran amb la segona dosi.

D’aquesta manera, Illa ha descartat demorar la segona dosi de la vacuna de la covid-19, tal com estudien altres països europeus per poder disposar de més mostres i abastar així més població. El ministre de Sanitat ha dit que el Govern espanyol “seguirà els consells” dels experts, que opten per adaptar-se al que indiquen els fabricants. Pfizer marca un mínim de 21 dies abans d’administrar la segona dosi i Moderna, un mínim de 28. 

També la setmana vinent, el Govern decidirà quins són els grups diana següents que rebran la vacuna, segons el ministre. Ho decidirà, ha dit, seguint les indicacions de l’equip tècnic que ha plantejat la campanya de vacunació.

Aquest any no hi ha hagut grip

Entre l’empitjorament de les dades i l’enduriment de les restriccions, Illa ha donat una bona notícia. Aquest any, pràcticament no hi ha hagut casos de grip a Espanya, un fet que ha atribuït a dos factors: d’una banda, l’èxit de la campanya de vacunació contra la grip; de l’altra, assegura que les mesures de seguretat que s’apliquen per la covid-19, com l’ús de mascareta, el rentat habitual de les mans i la distància entre persones, també han evitat el contagi de la grip.

Per fer una comparativa, Illa ha destacat les dades de contagi de la grip de l’hivern 2018-19. En aquell moment hi va haver 6.300 morts causades per la grip i 35.000 hospitalitzacions, unes xifres que el sistema sanitari públic no es podria permetre enguany amb la pandèmia del coronavirus.

Comparteix a: