administració vacuna de la grip

Salut alerta que és més important que mai vacunar-se de la grip per evitar saturar el sistema sanitari, en una tardor marcada per la segona onada del coronavirus. Aquest dijous comença la campanya de vacunacions, que s’allargarà dos mesos. S’ha duplicat el pressupost fins als 8,4 milions d’euros i s’han adquirit prop d‘un milió i mig de dosis, que es podrian augmentar fins als dos milions.

Convivència amb la covid-19

Des de Salut, s’ha recordat que la grip és un greu problema de salut pública pel risc de complicacions que comporta. Amb les vacunacions de la grip es vol frenar les PCR de les persones amb símptomes, que són compatibles també amb la covid-19.

A més, les probabilitats de complicació de la grip són altes, sobretot en els col·lectius de risc. De fet, l’any passat, a Catalunya hi va haver 45 morts per la grip, i dels 530 casos greus hospitalitzats, el 70 % dels ingressats no estava vacunat.

Objectiu: vacunar docents i el 75 % de les persones grans i sanitaris

Els col·lectius de risc cridats a vacunar-se són les persones majors de 60 anys, les que tenen problemes de salut crònics i factors de risc, com la hipertensió, i les dones embarassades, independentment del mes de gestació, així com les que estan en el puerperi fins als sis mesos. En el cas de les embarassades, es destaca la importància de protegir els futurs nadons amb la transmissió dels anticossos de la grip, ja que els menors de sis mesos no es poden vacunar d’aquest virus.

Enguany es fa especial incidència en els professionals dels serveis essencials, sobretot dels professionals sanitaris i els docents. També cuidadores i persones en contacte amb les persones d’alt risc.

L’objectiu és aconseguir vacunar el 75 % dels majors de 60 anys, que actualment només representen el 52 %, i aconseguir un percentatge de vacunacions similars amb els professionals sanitaris, ja que actualment només ho fan el 30 %, un índex molt baix comparat amb altres països europeus. En un any complicat com aquest, des de Salut demanen a aquest col·lectiu que es protegeixi.

95 espais complementaris als CAP

Per garantir una vacunació segura dels col·lectius de risc, a Barcelona s’han habilitat 95 espais annexos als centres d’atenció primària. S’ha fet allà on els CAP no permetien aïllar la zona de vacunacions dels espais de circulació de pacients amb patologies i símptomes diversos. En total, a Catalunya s’han establert 635 punts alternatius.