Cada cop hi ha més veus expertes que demanen aturar la desescalada i endurir les restriccions, especialment els dies de Nadal. Les dades epidemiològiques no només no són bones, sinó que aquests darrers dies estan empitjorant. La taxa de contagi (Rt) torna a superar l’1, i també creixen la resta d’indicadors: el risc de rebrot puja a 219 (+38), i també les persones ingressades a l’UCI, que són 351 (+7).

Almirante demana revisar el pla de Nadal

Pel cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, les xifres són “molt preocupants”. Tant que, segons ell, “s’ha de posar sobre la taula si es pot seguir fent la desescalada o s’ha de tornar al punt de partida”. Almirante es mostra especialment preocupat per la interacció social que poden suposar els àpats de Nadal. “Tal com està la situació, cal tornar al pla inicial“, reclama. I això vol dir, segons ell, a les reunions només hi hagi un únic nucli familiar. Tampoc no descarta decisions com les que ha pres Alemanya, de tancament total de l’activitat.

L’epidemiòleg també proposa que la revisió de Nadal es faci a tot l’estat. Assegura que el pla de Nadal es va acordar quan la tendència de la corba era descendent i, en canvi, ara, la tendència és a l’alça.

Padrós alerta d’una tercera onada

El mateix reclama el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que, en una piulada a Twitter, alerta que si no hi ha un canvi radical “tindrem la tercera onada de cara a Nadal”.

Cal mirar cap a Europa

Per l’investigador del Biocom-SC (UPC) Daniel López Codina, el que toca ara és fer un Nadal “minimalista”, és a dir, no barrejar grups de gent “que no es veuen normalment”. També reclama “mirar cap a Europa”. Considera que s’ha de desmuntar l’eufòria que amb les etapes i les fases de desescalada ja està tot resolt. “Hem d’aconseguir que aquests mesos siguin el més tranquils possibles”, reclama. Per això, López Codina aposta per restriccions sostenibles en el temps i no fer passos endavant, sinó enrere, com fan altres països europeus.