Els veïns del barri del Raval van ser els primers a denunciar talls de llum intermitents que afecten el dia a dia dels veïns i també perjudiquen els negocis de la zona. A principis de desembre, la situació ja feia un mes que durava a carrers com els de Sant Antoni Abat, dels Salvador i de la Cendra.

Des de fa unes setmanes, però, altres veïns han denunciat situacions similars a barris com la Barceloneta, també a Ciutat Vella, o a altres districtes, com és el cas de Torre Baró i la Trinitat Nova, a Nou Barris, o a la Dreta de l’Eixample.

A la Barceloneta, l’últim episodi ha afectat 250 veïns que des de dilluns no tenen electricitat o la poca que arriba té poca potència i no els serveix per fer funcionar els aparells quotidians. Tot i que Endesa ha assegurat aquest dimecres que la incidència està resolta, alguns veïns han assegurat a betevé que segueixen sense llum.

Talls de llum també a Nou Barris i l’Eixample

Al barri de la Trinitat Nova, els veïns també es queixen que des de fa almenys dues setmanes tenen talls intermitents, sobretot durant la nit quan fa més fred i, per tant, l’electricitat és més necessària per escalfar i il·luminar les cases.

A la Dreta de l’Eixample, els talls de subministrament elèctric han afectat sobretot els comerciants i restauradors: aquest dimarts van haver de tancar els establiments durant tot el dia perquè no tenien llum. Ara reclamen a la companyia que els compensi per la pèrdua de reserves i els aliments refrigerats que s’han fet malbé.

Acusen Endesa de falta de manteniment

Tant els usuaris com les administracions han apuntat a Endesa i la falta de manteniment de les infraestructures com a responsables d’aquests talls de subministrament. De fet, l’alcaldessa, Ada Colau, va escriure una carta a Endesa en què assegurava que els talls no són tolerables: “Estem parlant d’un problema de falta d’inversió i manteniment estructural que arrosseguem des de fa massa temps”. El consistori fins i tot està estudiant si pot emprendre accions legals contra la companyia segons va explicar aquest dimarts el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia.

Paral·lelament, l’Ajuntament i Endesa han acordat reunir-se properament per tractar, de maner específica, la situació a Barcelona. Ho ha anunciat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, després d’una trobada celebrada aquest dimecres entre la companyia elèctrica i 29 municipis catalans -entre els quals Barcelona- en què s’han avaluat les causes i solucions dels talls dels darrers dies.

Endesa diu que la xarxa està en bon estat

Per la seva banda, Endesa ha assegurat en un comunicat que “és una prioritat per a la companyia garantir el servei i la qualitat del subministrament elèctric” i que la xarxa elèctrica de Catalunya es troba en “bon estat i dimensionada” per cobrir la demanda.

També assegura que treballa per resoldre les incidències “que puguin sorgir, ja siguin ocasionades per connexions irregulars o situacions meteorològiques complexes com l’actual”.

Denúncia col·lectiva contra Endesa

El veïnat també considera que la companyia elèctrica és la responsable dels talls de llum i aquest dimecres al vespre veïns de diferents barris afectats s’han manifestat davant la seu de la companyia. Paral·lelament l’Associació de Veïns de la Barceloneta ha engegat una campanya per recollir queixes dels veïns afectats per presentar una denúncia col·lectiva el proper dilluns.