El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat aquest divendres els 15 grups en els quals s’ha dividit a la població per poder establir l’ordre de prioritats del pla de vacunació de la covid-19. El grup tècnic que ha elaborat els grups ha treballat en base a quatre criteris: la morbiditat, la mortalitat, l’exposició al virus i l’impacte econòmic.

Sanitat ja va avançar fa uns dies que la vacunació es dividirà en tres etapes: la primera, del gener a principis de març del 2021; la segona, entre el març i el juny i, la tercera etapa, durant els mesos d’estiu. De moment, només se saben els grups que rebran la vacuna de forma prioritària, durant la primera etapa: el personal sanitari i sociosanitari i els residents en residències de gent gran.

Els grups que formaran part de la segona i la tercera etapa s’anirà decidint en funció de les dosis disponibles de la vacuna en cada moment i del risc de cadascun dels grups.

Els 15 grups en què s’ha dividit la població són:

 1. Personal sanitari i sociosanitari
 2. Residents en residències de gent gran
 3. Persones de més de 65 anys
 4. Persones amb gran discapacitat
 5. Col·lectius de risc
 6. Persones que viuen o treballen en entorns tancats
 7. Població vulnerable per la seva situació socioeconòmica
 8. Persones amb treballs essencials
 9. Personal docent
 10. Infants
 11. Adolescents (majors de 16 anys)
 12. Adults
 13. Població de zones d’alta incidència
 14. Embarassades i mares de lactants
 15. Persones immunes

A Catalunya, científics catalans havien dividit a la població de vuit grups per establir els criteris de vacunació.

Les vacunes seran segures i eficaces

El ministre Illa insisteix que totes les vacunes que s’administraran hauran estat prèviament autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments i compliran “tots els requisits de seguretat i eficàcia”. El ministre recorda que la vacuna, però, no serà obligatòria.

El Govern preveu adquirir 140 milions de dosis que serviran per immunitzar 80 milions d’habitants, és a dir, tots els de l’estat més les dosis que es destinaran a la solidaritat amb altres països. Totes aquestes dosis corresponen a set vacunes diferents, per poder garantir que arribaran en diferents moments del procés, i també per tenir-ne de suficients en cas que alguna no rebi l’autorització pertinent.