Tal com va autoritzar l’Agència Europea del Medicament, el Departament de Salut ha demanat a les infermeres que duen a terme la vacunació a Catalunya que intentin extreure sis dosis de cada vial de la vacuna de Pfizer i no cinc, com s’havia fet fins ara. S’ha d’aconseguir una extracció de 0,3 mil·lilitres perquè es pugui subministrar. Això, com ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, “s’aconsegueix en el 66 % dels casos”.

El fet d’elevar de cinc a sis dosis per vial, fa que les vacunes disponibles augmentin. Se’n poden posar, per tant, més de 60.000 la setmana, que és la quantitat que rep Catalunya actualment. Argimon, però, ha alertat que “no es pot fer una regla de tres i dir que ara n’hi ha 70.000, perquè aquesta extracció no sempre s’aconsegueix”.

Les vacunes de la covid-19 Pfizer, igual que les de Moderna, no són monodosi. Això vol dir que cada vial conté diverses dosis de la vacuna. Aquestes dosis s’han de mesclar amb sèrum fisiològic just al moment previ a la seva aplicació. Un cop obert el vial, s’han de posar totes les dosis en un temps curt, de poques hores, o es perden.

Arriba la vacuna de Moderna

Aquest dimecres arriben a Catalunya les primeres 5.800 dosis de Moderna. Es repartiran, per ara, en quatre hospitals catalans. A Barcelona aniran només a Sant Joan de Déu i serviran per vacunar el personal sanitari. Les característiques que té en fan difícil la distribució perquè, a diferència de la de Pfizer, s’ha de traslladar congelada. Això obliga que al punt on es posen les dosis hi hagi un congelador amb temperatures de -20 graus. Té l’avantatge, però, que un cop descongelada aguanta en una nevera convencional 30 dies. La de Pfizer, en canvi, s’hi pot estar cinc dies.