gent al Portal Àngel

La variant òmicron ja suposa “pràcticament el 100 % dels casos” a Catalunya. Ho ha afirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la compareixença per analitzar l’explosió de contagis de la sisena onada. Entre el 20 i el 26 de desembre s’ha arribat a una nova fita, amb més de 87.000 positius notificats. En el cas de Barcelona, l’augment de casos encara és més greu, ja que fa dues setmanes que les dades es dupliquen.

“No és com una grip”

Cabezas ha alertat que la covid-19 “no és com una grip, genera hospitalitzacions importants”. També ha explicat que, actualment, la població amb més incidència de covid és la franja dels 20 als 29 anys. En canvi, la diferència és clara amb els grups per sobre dels 70 anys on es veu “l’eficàcia” de la dosi de reforç que ja tenen punxada. Per això, el Departament de Salut accelera la tercera dosi i ha anunciat que s’obre la cita prèvia per a la franja dels 40 als 49 anys.

De fet, segons dades del BIOCOMSC, Catalunya ha arribat per primera vegada a l’1 % de la població contagiada en una setmana, i confien que amb les restriccions vigents no s’arribi al 3 %. Aquesta situació ha portat als centres d’atenció primària a una situació límit, amb gairebé 60.000 visites per covid en un sol dia.

Salut, partidària de reduir quarantenes dels contactes estrets

Cabezas ha afirmat que el Departament de Salut no s’oposarà a reduir les quarantenes dels contactes estrets d’un dels positius, una decisió que es prendrà aquest dimecres en la reunió de la Interterritorial de Salut. Diu que s’ha de valorar l’impacte social que tenen les quarantenes sobre la societat.

La situació epidemiològica ha obligat Salut a canviar el protocol i a donar per vàlid un positiu en un test d’antígens d’automostra fet a casa. Això vol dir que no cal que el CAP reconfirmi el positiu i s’eviten les visites als centres.