UCI Hospital del Mar

Els pacients amb diabetis afectats per la covid-19 tenen entre quatre i cinc vegades més risc de morir o patir complicacions greus per la malaltia si presenten nivells de sucre en sang molt alterats respecte al seu nivell habitual. L’estudi el publica la revista ‘Diabetes Care’ i l’ha liderat el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital del Mar.

És el primer estudi que analitza aquesta variable amb el pronòstic dels pacients amb diabetis infectats pel coronavirus. La diabetis és precisament un dels factors de risc coneguts en cas de tenir la covid. Un informe publicat a ‘The Lancet’ també assegura que tenir diabetis tipus 1 triplica el risc de mort per covid, mentre que el tipus 2 el duplica.

Segons l’estudi de l’Hospital del Mar, presentar nivells de sucre en sang un 18 % inferiors als habituals en el pacient incrementa en cinc vegades el risc de morir durant l’estada a l’hospital. I si la xifra és un 22 % més alta, les possibilitats de morir es multipliquen per 4,2 vegades. Per contra, presentar nivells similars als habituals en el moment de l’ingrés no té cap efecte sobre el pronòstic. Els signants del treball tampoc no van trobar relació entre els nivells de glucosa en sang i les probabilitats de tenir una mala evolució per la covid-19.

Els autors de l’estudi van analitzar dades de 91 pacients amb diabetis tipus 2 ingressats a l’Hospital del Mar per covid-19 durant la primera onada de la pandèmia. Dels 91 pacients analitzats, 19 van morir per covid-19. D’aquests, vuit presentaven nivells més alts de glucosa que els seus habituals i nou més baixos. Només en dos casos no es va detectar una variació significativa dels seus nivells de sucre en sang.