La Generalitat es mostra favorable a escurçar les quarantenes dels positius de covid que actualment són de 10 dies. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que estan d’acord amb limitar aquests aïllaments, i explica que la mesura s’ha d’estudiar en el marc de la Comissió de Salut Pública. “La idea és tenir una posició conjunta per tot el territori”, ha explicat. Justament aquest dimecres al matí es reuneix la ponència d’alertes, i a la tarda hi ha la trobada del Ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes, on s’ha de debatre aquesta qüestió. El president del govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que en el marc d’aquesta trobada es prendrà una decisió sobre si es retallen les quarantenes o no.

Salut justifica la decisió per “l’impacte social” dels aïllaments

Catalunya se suma a la petició de reduir les quarantenes per als positius asimptomàtics, de la mateixa manera que ja han fet altres comunitats autònomes com Andalusia i Madrid. De fet, la reducció dels dies d’aïllament ja s’aplica a altres països com els Estats Units, on es fan cinc dies, i s’està estudiant escurçar-ho també a Itàlia. Per Cabezas, el debat sobre escurçar les quarantenes no és únicament de Salut, sinó que també està relacionat amb “l’impacte social” que tenen aquests aïllaments.

La secretària de Salut Pública insisteix que primer cal que ho valorin els experts a la ponència d’alertes però, també, recorda que el període d’incubació amb la variant òmicron “sembla” que és més curt. En aquest sentit, la responsable de Salut creu que seria important que el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) es decanti sobre aquesta qüestió.