test antígens automostra vàlid

L’esclat de casos de la variant òmicron de la covid ha dut a modificar els protocols per descongestionar l’atenció primària. A causa de la molta feina que hi ha a molts CAP, un positiu detectat en un test d’antígens d’automostra —com els que es venen a les farmàcies— ja es dona per vàlid i, per tant, no es reconfirmarà al CAP amb una altra prova. Així, Salut busca descongestionar els centres d’atenció primària, que en alguns casos estan saturats.

Per això, des de l’Institut Català de la Salut demanen que, si es dona positiu en un test d’automostra, no anar al centre d’atenció primària si s’és asimptomàtic o es té símptomes lleus de la covid. El que han de fer, informen, és contactar amb el CAP per telèfon o per via telemàtica per comunicar el positiu. També ho poden fer al web citasalut.gencat.cat. Si el pacient empitjora i té símptomes greus de la covid, sí que es recomana anar al CAP o trucar al 112.

Després d’informar del cas positiu de covid, la persona contagiada rebrà un SMS amb l’enllaç de contactecovid.cat en què podrà informar quins són els seus contactes estrets. A través d’aquest missatge també podrà tramitar la baixa laboral en el cas que ho necessiti.

No es fan tests als contactes estrets

A la fase dos de mitigació també s’especifica que tots els contactes estrets que no tinguin símptomes no se’ls farà cap test. La comissió de Salut Pública va decidir que si estan vacunats no hagin de fer quarantena obligatòria, però sí que se’ls demana que extremin les precaucions i que limitin al mínim la seva interacció social.