La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia ha ajornat les visites íntimes i amb contacte directe, conegudes com a vis-a-vis, a les presons i els centres de justícia juvenil. La restricció vol evitar contagis de coronavirus. S’hi inclouen les trobades íntimes, sentimentals, familiars amb fins a quatre persones, i també les de convivència, que inclouen la parella i els fills de fins a 10 anys.

Per compensar aquesta disminució de visites, s’incrementa el temps de les converses als locutoris i per telèfon. En concret, les trobades amb la separació d’un vidre i conversa per telèfon podran augmentar-se dels 40 minuts setmanals a una hora màxima. Les trucades telefòniques passaran de ser 10 trucades de vuit minuts a 15 trucades de la mateixa durada, fet que incrementa en 40 minuts les converses telefòniques setmanals.

Què passa amb els permisos?

Els presos que tinguin permisos per sortir hauran d’esperar per gaudir-los. No es tracta d’una suspensió, sinó d’un ajornament de 15 dies. Aquesta mesura no s’aplica, però, a aquells interns que gaudeixin del tercer grau. Tampoc no afecta aquelles persones a qui s’aplica l’article 100.2 i que poden sortir a treballar o fer voluntariat. És el cas dels presos del procés: Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Carme Forcadell, Dolors BassaJoaquim Forn.

Aquestes no són les úniques mesures que ha pres la justícia. Anteriorment ja havia limitat els trasllats de presos per evitar el contagi a les presons. Tampoc no se celebraran activitats de formació, cursos, jornades, congressos, seminaris o simposis als professionals de les presons. També se suspenen les visites de voluntaris als centres penitenciaris. Només es mantindran les activitats específiques de tractament, com ara les destinades a la reinserció laboral, toxicomanies i delictes sexuals. Aquest divendres el TSJC ha demanat suspendre els desnonaments no urgents.

Tot plegat arriba la mateixa tarda en què el president de l’estat espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que declararà l’estat d’alarma a tot Espanya pel coronavirus.

Primer cas de contagi a la presó

Una funcionària de vigilància penitenciària ha estat enviada a casa després de confirmar-se que té la covid-19. A banda, hi ha vuit casos sospitosos d’haver-se infectat: quatre treballadors, que són als seus domicilis, i quatre interns. D’aquests, dos tenen règim ordinari i estan aïllats en cel·les habilitades. Els altres dos tenen règim obert i han estat traslladats a casa seva i així continuaran fins que les proves confirmin o descartin el contagi.

Així mateix s’han identificat els presos més vulnerables, és a dir, els majors de 65 anys i les persones amb patologies prèvies. En total són 260 interns. Encara s’està estudiant què fer amb aquestes persones per tal de protegir-les però podria ser que es concentressin tots els casos especials en mòduls específics.