noves restriccions Catalunya

(ACN) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat als jutges que valorin si cal suspendre desnonaments i altres actuacions judicials no urgents, com embargaments o pràctiques de prova, pel risc de coronavirus. Es tracta d’una mesura que ha adoptat la sala de govern de l’alt tribunal en el marc de la lluita contra aquesta infecció. També proposa que s’ajornin les diligències que s’hagin de fer en centres hospitalaris o psiquiàtrics, centres de menors, casals d’avis o presons.

Reprogramar judicis

Una altra de les instruccions és que es fomenti l’ús de la videoconferència en “totes les actuacions judicials en què sigui possible”. A banda, la sala també demana als magistrats que valorin la “conveniència” de reprogramar els judicis amb jurat o que s’evitin els que impliquin la participació de persones de risc.

També ha ordenat restringir temporalment al públic els judicis, i limitar-ne l’aforament màxim perquè quedi garantida una distància de seguretat d’un metre.

Pel que fa a les vistes orals, el TSJC recomana revisar les que ja estan assenyalades perquè, en la mesura del possible, s’evitin aglomeracions de persones en zones d’espera “de mida insuficient”.

Es dispensa l’ús de togues

Una altra mesura que s’ha pres és fomentar modalitats no presencials de treball per al funcionariat, els magistrats i la resta de professionals de la justícia. També es demana que es dispensi l’ús de togues si ho sol·liciten per “evitar el risc de compartir les que faciliten els col·legis” respectius.

Pel que fa al personal laboral, es proposa als jutjats que s’instal·lin les “mesures físiques” que preservin la distància de seguretat en les taquilles i taules d’atenció, i que es prioritzin els mitjans telemàtics.

A banda, s’han suspès les visites de caràcter col·lectiu institucional o formatiu, s’ha ordenat que es limitin les reunions de treball en seus judicials “al mínim imprescindible” i s’ha instat el Departament de Justícia a “extremar les accions de neteja i desinfecció dels jutjats”.