El Govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez, ha anunciat que declararà l’estat d’alarma a Espanya, a partir d’aquest dissabte, per la crisi del coronavirus. L’estat d’alarma és un règim excepcional que recull l’article 116 de la Constitució, per a un període màxim de 15 dies, que es pot decretar quan es produeixin “circumstàncies extraordinàries que facin impossible el manteniment de la normalitat”, com una crisi sanitària.

Sánchez ha fet l’anunci en una declaració institucional, i ha explicat que la declaració de l’estat d’alarma es prendrà després d’un Consell de Ministres extraordinari, ja comunicat al rei, Felip VI. Segons ha dit el president de l’executiu, l’estat d’alarma inclourà “un conjunt de mesures excepcionals, orientades a mobilitzar tots els recursos de l’Estat per protegir millor la salut dels ciutadans”.

En aquest sentit, Sánchez ha avisat que l’Estat mobilitzarà recursos econòmics i recursos sanitaris, “tant públics com privats, tant civils com militars”. I ha demanat la màxima coordinació amb la resta d’administracions públiques. Abans d’acabar la declaració institucional, Pedro Sánchez ha reblat que “ens esperen setmanes molt dures”, però ha sentenciat: “Aquest virus l’aturarem units”.

La decisió ha coincidit amb el primer dia d’escoles tancades a Catalunya i el confinament d’Igualada i tres poblacions properes més.