Tres comandaments de la Policia Nacional investigats per l’actuació de l’1 d’octubre a l’Escola l’Estel, a la Sagrera, han declarat davant el jutge que l’ús de la força va ser la “mínima imprescindible” per entrar al col·legi, on van resultar ferides 18 persones. Segons fonts jurídiques, han admès arrossegar alguns ciutadans per enretirar-los pels braços però han negat utilitzar les porres. L’actuació va ser ràpida i això va dificultar que es prenguessin imatges. El jutjat, a hores d’ara, no disposa de cap imatge referent a la intervenció policial i això ha obstaculitzat la investigació.

De fet, són les primeres declaracions sobre l’Escola l’Estel perquè el jutge que investiga les càrregues de l’1-O va arxivar la causa. Ara bé, arran d’un recurs de l’Ajuntament -que fa d’acusació popular-, l’Audiència de Barcelona li va ordenar reobrir-la en considerar que els cossos policials van utilitzar una “violència desmesurada”.

Segons fonts judicials, els tres comandaments han explicat que un agent que parlava valencià va mitjançar amb els ciutadans durant 20 minuts, però que en rebre “insults i escopinades”, van decidir entrar-hi a confiscar les urnes i les paperetes. El cap del dispositiu ha dit que van rebre ordres “genèriques” del seu superior -de qui no ha dit el nom- per complir amb el mandat del TSJC i, sobretot, per preservar la seguretat dels propis policies.

L’advocada de l’acusació particular, Gemma Rodríguez, ha destacat l’actuació de la fiscalia, a qui ha acusat d’estar de part dels agents en les preguntes que els ha formulat. “Els hi ha preguntat si en les circumstàncies similars a l’1-O, haurien detingut algú per desobediència o resistència a l’autoritat? Tots tres han dit que sí. No és una pregunta de la fiscalia. És una inducció al tema”, ha dit.

Neguen utilitzar porres a l’Escola Mediterrània

El primer a comparèixer aquest divendres ha estat un agent de l’Escola Mediterrània investigat per suposadament haver agredit Jordi Meca. Segons han apuntat a betevé fonts judicials, la declaració s’ha fet per videoconferència des de Sevilla, i ha estat molt breu. El policia ha dit que “ni jo ni cap agent de la meva unitat” van utilitzar les porres. “No va caldre”, ha dit l’agent, que alhora ha admès que posteriorment en vídeos va veure alguns agents utilitzant les defenses policials.

En aquesta línia, també ha explicat que van rebre “estirades i empentes” per part dels concentrats i que els agents els van fer un passadís lliure perquè sortissin. Per l’advocada Carla Vall, d’Irídia, la declaració ha estat “en clau de defensa” perquè no ha respost les acusacions, cosa que segons Vall denota “no voler entrar en el fons del que va passar”.

Aquest policia va ser identificat juntament tres agents més per Jordi Meca, un ciutadà que estava a l’escola i que, segons fonts de la seva defensa, va rebre diverses puntades de peu i el van colpejar amb la defensa al cap. Meca va anotar els números d’identificació policial de tots quatre agents a una papereta de votació de l’1-O, tot i que aquest divendres només n’ha declarat un. La resta, segons fonts jurídiques, han demanat la suspensió de la compareixença per falta de temps per preparar-la.

En total, a l’Escola Mediterrània hi ha sis policies investigats. Al novembre van comparèixer l’inspector en cap responsable de l’operació -que va dir que no havia vist cap actuació fora de mida– i un sotsinspector acusat de colpejar Alejandra Rayas a aquest centre de la Barceloneta i d’haver torçat els dits i llançat escales avall Marta Torrecillas a l’Institut Pau Claris.

L’Advocacia de l’Estat no vol l’Ajuntament com a acusació particular

Aquesta nova sessió del judici per les càrregues de l’1-O a Barcelona arriba després que és fes públic que l’Advocacia de l’Estat vol vetar l’Ajuntament com a acusació popular de la causa a Barcelona. De moment, el jutjat ha rebutjat la petició però el cas ara està en estudi a l’Audiència Provincial. Des del consistori creuen que no se’ls farà fora del procés.