advocacia presó líders independentistes

L’Advocacia de l’Estat demana 12 anys per a Junqueras i 11 i mig per als exconsellers presos: Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa. En l’escrit presentat, l’organisme preveu els delictes de sedició i malversació però no el de rebel·lió i, per tant, descarta l’existència d’un alçament violent.

L’Advocacia manté distàncies amb la fiscalia

L’Advocacia de l’Estat, com el seu nom indica, depèn directament del Govern espanyol i en el seu escrit s’ha desmarcat de la fiscalia, que sí que manté l’acusació per rebel·lió i demana penes que arriben a 25 anys en el cas de Junqueras. L’Advocacia, en canvi, redueix la petició per a tots els processats respecte a la fiscalia.

En el cas de Carme Forcadell, demana 10 anys per sedició. En el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, demana vuit anys de presó pel mateix delicte. Per a la resta d’exconsellers en llibertat (Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó) demana set anys per malversació i multes per desobediència. En el cas dels membres de la Mesa i de la cupaire Mireia Boya, també els acusa per desobediència però sol·licita per a ells només multes.

La Moncloa defensa l’actuació de l’Advocacia

La ministra de Justícia Dolores Delgado ha defensat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que les decisions de l’Advocacia han estat preses amb arguments professionals i tecnicojurídics. A més, ha assegurat que les acusacions no són un gest cap a l’independentisme perquè s’ha actuat amb “criteris d’independència”.

En la mateixa línia, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, també ha defensat l’actuació de l’Advocacia i ha manifestat un “escrupolós respecte” al moment actual que viu el judici, que ara és a la fase decisiva.

Calvo també s’ha referit a les acusacions de la fiscalia, que ha afirmat, no estan polititzades perquè segueix “criteris d’independència que el seu propi estatut preveu”.