Veïns del Poble-sec han presentat aquest dijous la campanya “Recuperem les Tres Xemeneies per als barris”, una iniciativa que té com a objectiu convertir l’antiga seu de Fecsa en habitatge social i equipaments per als barris i impedir que s’hi construeixin oficines.

Una cinquantena d’entitats veïnals, agrupades en la plataforma, denuncien que els nous propietaris de l’equipament de les Tres Xemeneies —Conren Tramway, SL—, han començat amb els treballs d’enderroc per fer-hi, segons diuen, “oficines per a multinacionals punteres”. Tot i això, expliquen que la clau urbanística actual de l’edifici no permet la construcció d’oficines.

Davant d’això, el veïnat denuncia que si els nous propietaris continuen endavant amb les obres, portaria a la ciutat “milers de treballadors amb un alt nivell adquisitiu”. Aquest fet, segons la plataforma, significaria una “estocada final” per als barris, perquè faria pujar els preus de l’habitatge i s’expulsarien els veïns.

Reconvertir les Tres Xemeneies en un equipament per als veïns

Les entitats i veïns reclamen “un compromís ferm i definitiu dels partits polítics” per aturar qualsevol intent de requalificació de l’equipament per fer-hi oficines i assegurar així que quedi al servei del veïnat. En aquest sentit, demanen que l’equipament es destini a usos socials, com habitatges protegits, escoles bressol o espais per a joves, per exemple.

Els membres de la plataforma han assegurat que si les administracions no s’hi comprometen, impulsaran “mobilitzacions potents” com les de Berlín i Nova York, per “impedir projectes especulatius”.