Quatre agents més de la Policia Nacional hauran de declarar com a investigats per les càrregues a l’Escola Mediterrània durant l’1-O. En total, ja són sis els policies investigats per l’actuació en aquest col·legi. El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona n’ha citat quatre d’aquests el 22 de març a les 10.30 h després que ho sol·licités l’Ajuntament, que és acusació popular en el cas de les càrregues de l’1-O. El mateix dia també estan citats, al mateix jutjat, tres comandaments del cos per l’actuació a l’Escola Estel.

Segons s’informa en la citació judicial, el denunciant va identificar els agents després de la presumpta agressió a l’Escola Mediterrània, i va anotar el número d’identificació dels quatre policies nacionals a la papereta de votació de l’1-O, que s’ha annexat com a diligència a la causa.

El tinent d’alcalde, Jaume Asens, ho ha fet públic a través de Twitter en una piulada en què mostra imatges dels moments que es van viure en aquell punt de votació. Asens ha considerat que els manifestants tenien una actitud “pacífica” i que no hi va haver “resistència agressiva”. Per al tinent d’alcalde, això posa en dubte les declaracions d’Enric Millo, Juan Ignacio Zoido, José Antonio Nieto i Diego Pérez de los Cobos durant el judici de l’1-O.

Segons Asens, les actuacions judicials “posen en evidència que aquell dia els violents van ser els agents de policia i no els manifestants” i demostren que aquell dia “es van produir escenes de pànic i por entre els manifestants” i que es va incomplir, així, el que demanava el TSJC de Catalunya quan indicava “que no s’havia d’alterar el normal funcionament de la convivència”.

Asens també ha explicat que al CEIP Mediterrània hi va haver 30 ferits i que la Policia Nacional hi va intervenir sense avís previ, contràriament al que va dir Zoido al Tribunal Suprem.

Anteriorment, ja hi ha hagut agents que han declarat davant del jutge per explicar l’operació policial a l’Escola Mediterrània. Al novembre, ho va fer l’inspector en cap de la Policia Nacional que va dirigir l’operació en aquest col·legi i a l’Escola Pia Sant Antoni i va declarar que no va veure cap actuació fora de mida.

Fa poc més d’una setmana, també a petició de l’Ajuntament, l’Audiència Provincial va reobrir el cas de les càrregues a l’Escola l’Estel. La causa oberta contra les càrregues de l’1-O ja acumula 41 policies investigats.