L’Audiència Provincial de Barcelona ha reobert la investigació de les càrregues policials de l’1-O a l’Escola l’Estel. El jutjat número 7 barceloní havia arxivat la causa, però l’Ajuntament de Barcelona i l’escola, a través de la Generalitat, van presentar un recurs d’apel·lació que el tribunal ha estimat.

El tinent d’alcalde Jaume Asens ho ha fet públic a través de Twitter i ha explicat que en aquest col·legi hi va haver 18 ferits. A la interlocutòria de l’Audiència Provincial, les magistrades reconeixen que hi va haver centres on els cossos policials van utilitzar una “desmesurada violència”. Aquesta afirmació contradiu les declaracions de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría o José Antonio Nieto durant el judici del procés, en què van negar les càrregues i van assegurar que tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van actuar de manera proporcionada.

Concretament, en el cas de l’Escola h’Estel, el tribunal defensa que es pot dur a terme la investigació malgrat no existir material gràfic.

“[…] com en tants altres delictes, la inexistència de material videogràfic no pot impedir una completa investigació de l’ocorregut amb la finalitat d’esclarir si l’actuació policial es va limitar  acomplir estrictament l’ordenat pel Tribunal Superior de Justícia empleant la mínima força indispensable o bé va haver una utilització desproporcionada de la violència […]”

A la interlocutòria també s’explica que els responsables de l’operació policial en aquesta escola estan identificats i que la investigació ha de permetre concloure si les ordres que van emetre s’ajustaven a la situació i si se’ls poden imputar les lesions ocasionades.