Pot entrar sol en un espai infectat. I no cal que l’acompanyi ningú. Es diu MTS UVC. I el fan a l’antiga colònia Sedó, a Esparraguera. “La colònia Sedó era una colònia puntera a escala industrial, a escala tèxtil i, ara, passat el temps, el que estem intentant és fer tecnologia puntera en l’àmbit de robòtica”. Ho explica Maria Visa, enginyera i CEO de MTS Tech, l'”start up” que ha dissenyat i fabrica aquest robot que ja utilitza l’Hospital Clínic de Barcelona. Ens rep en un espai industrial del segle XIX, un lloc emblemàtic carregat d’identitat i memòria. En aquest indret hi van treballar els seus avantpassats. Ara, ella i el seu soci hi continuen però, en aquesta ocasió, per desenvolupar un robot totalment autònom que neteja espais de patògens com ara fongs, bacteris i virus.

Llum ultraviolada com a desinfectant

El MTS UVC és un robot autònom fruit de la suma de dues tecnologies. La robòtica mòbil i la de llum ultraviolada utilitzada per a la desinfecció. Es tracta d’un producte d’alta tecnologia i de gran valor afegit. L’enginyera Maria Visa reconeix que com tot projecte han hagut de treballar de valent. La seva fortalesa és la robòtica però s’han hagut de formar en aquell aspecte que no dominaven en un començament: la tecnologia de llum ultraviolada.

El robot és senzill d’utilitzar. Genera una wifi pròpia en la que l’usuari s’hi connecta a través d’una aplicació que es pot instal·lar al mòbil, ordinador o tauleta. Amb el joystick, de manera manual, es mou el robot, que disposa de dos escànners làser  amb els quals genera el mapa de la zona de treball. Un cop s’ha creat la topografia,  s’ubica el robot a la zona i se li marca la trajectòria a realitzar per a la desinfecció. I llestos. Ja pot funcionar automàticament. L’MTS UVC és intel·ligent perquè s’atura, esquiva obstacles que hi pot haver pel mig i busca noves trajectòries de mobilitat.

La covid-19 com a oportunitat

“Crèiem que l’aplicació d’aquesta tecnologia només era en l’àmbit sanitari, farmacèutic i químic. Però de cop arriba una crisi mundial que es diu covid i el sistema de desinfecció passa a ser una oportunitat per aquelles zones on hi hagi flux i comunicació entre persones”, explica l’enginyera industrial Maria Visa. Per tant, la pandèmia ha obert el ventall d’espais d’aplicació d’aquest giny. De manera que en un moment de restriccions i ajustos davant la incertesa d’un futur, MTS Tech està invertint i investigant per aportar més valor afegit al seu producte.

“Nosaltres ara mateix tenim una dimensió, una estructura d’empresa pensada per poder produir 10 robots al mes, però la idea és que ja tenim un pla de contingències preparat per poder produir 30 robots al mes”. De moment, la darrera institució que ha anunciat la seva utilització és l’Hospital Clínic de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona, però ja n’hi ha d’altres a la cua.