bicicletes carrer desescalada
Foto: Xavi Calvo

Barcelona s’ha llevat aquest dijous en la fase 3 de la desescalada després que el Ministeri de Sanitat aprovés la proposta del Departament de Salut. La bona evolució de les dades sanitàries de la pandèmia del coronavirus ha permès a la ciutat avançar en el desconfinament, com també ho ha fet Lleida. L’entrada en la fase 3 implica, entre altres coses, que es permet la mobilitat arreu del territori català i augmenta la capacitat de les terrasses, els comerços i els hotels.

Mobilitat per tot Catalunya

L’accés a la fase 3 implica un bon grapat de novetats com l’eliminació de les franges horàries i les reunions de fins a 20 persones, cinc més de les permeses fins araTambé es recupera bona part de la mobilitat i es permeten els desplaçaments per tot Catalunya, inclosos els viatges d’oci i a segones residències. En canvi, per moure’s per tot el territori espanyol, els barcelonins encara hauran d’esperar al 22 de juny.

Comerços i bars i restaurants al 50 %

Des d’aquest dijous augmenta una part més de l’activitat dels negocis de cara al públic i espais culturals. Els bars i restaurants poden servir a les barres, habilitar la meitat de les taules a l’interior dels local i el 75 % de les terrasses. Els museus, els teatres, les biblioteques, els hotels, els mercats a l’aire lliure i els petis comerços també estan autoritzats a obrir al 50 %, de la mateixa manera que els centres comercials, que, a més, podran reobrir un 40 % de les zones comunes. I una novetat és la reobertura dels locals d’oci nocturn amb un terç de la capacitat.

Casals d’estiu a la meitat

En la fase 3 s’autoritzen els casals d’estiu amb limitacions del 50 % i un màxim de 200 participants per a activitats exteriors i del 30 % i 80 persones per a les interiors. D’altra banda, s’amplia la quantitat de gent permesa en les vetlles i enterraments i es fixen uns màxims de 50 persones si és a l’aire lliure i 25 en un espai tancat. Pel que fa als casaments, estan limitats a 150 persones a l’exterior i a 75 a l’interior. I els llocs de culte poden ocupar el 75 % de l’aforament.

Regulació pròpia

La nova fase també comporta altres canvis. Les comunitats autònomes recuperen competències i poden decidir l’aplicació de les mesures. El govern català ja va dir dimarts que establiria una regulació pròpia tan bon punt tot Catalunya entrés en la fase 3, sense esperar que s’acabi l’estat d’alarma.  “En fase 3 estarem al mínim imprescindible” per fer el tràmit a la nova etapa, va dir la portaveu Meritxell Budó, un termini que va fixar “entre unes hores i un dia”.