Els alumnes catalans continuaran fent quarantenes si són un contacte estret d’un positiu, tret que hagin passat la covid els darrers sis mesos o tinguin la pauta completa de vacunació. Per tant, no canvia el protocol a les aules, tot i que s’havia estudiat eliminar-les. Això sí, en cas de detectar-se un cas de coronavirus a la classe, en lloc d’estar 10 dies a casa, els estudiants hauran d’estar set dies confinats si no tenen símptomes, després que Sanitat aprovés el canvi i el justifiqués per la reducció del temps d’incubació de la variant òmicron. Arran de l’augment de casos atesos als CAP, ara als nens que són contacte estret ja no se’ls fa PCR, i per tant, han d’estar sí o sí confinats.

Sense canvis amb les mascaretes

El protocol vigent també estableix que els escolars han de seguir portant mascareta a partir de 1r de primària. En el cas d’alumnes d’entre sis i 12 anys (fins a 6è de primària), l’ús de mascareta és obligatori quan s’estigui amb el grup de convivència dins de l’aula. També fora, quan coincideixin amb grups que no són bombolla. Pel que fa als alumnes de  secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults, així com el personal docent i no docent del centre, l’ús de la mascareta és sempre obligatori, malgrat que s’estigui amb el grup de convivència estable.

“Els protocols funcionen”

La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ha assegurat que les escoles són espais segurs i que, per tant, no cal canviar les mesures de seguretat que s’hi apliquen. “Els protocols que tenim actualment funcionen, no es veu la necessitat de tocar-los“, ha dit. Així mateix, ha apuntat que “aquesta és la resposta amb data d’avui”, però que caldrà adaptar-se a les necessitats de la pandèmia en tot moment.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la portaveu de Sanitat, Carolina Darias, que ha assegurat que la proposta d’eliminar les quarantenes als centres escolars s’estudiarà durant les properes setmanes. “Alguns consellers ho han proposat, sempre estem actualitzant i adaptant els protocols, esperarem la proposta de la ponència d’alertes però tenim protocols i els seguim aplicant“, ha assegurat Darias.

Retorn normal a les aules el 10 de gener

A partir del 10 de gener, el retorn a les aules es farà amb normalitat i amb total presencialitat. Aquesta era l’aposta de la Generalitat i així ho ha confirmat aquest dimarts el Govern espanyol després de la reunió entre Sanitat i les comunitats autònomes.

Es mantindran les mateixes mesures de seguretat que hi havia abans de les vacances de Nadal. Precisament, des del 17 de desembre, els alumnes han de tornar a fer quarantenes si són contacte estret d’un positiu de covid-19, encara que estiguin vacunats, per l’increment de casos de la variant òmicron. Aquest canvi de protocol a final del trimestre afecta els alumnes de més de 12 anys, que des de l’inici de curs no havien d’aïllar-se si tenien la pauta completa de vacunació.

Els cribratges massius “no són la solució”

El sindicat USTEC havia demanat que es fes un cribratge massiu a estudiants i professors abans de tornar a les aules. Però la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha dit que, “a data d’avui, no està previst“. Segons els experts que assessoren la Generalitat, “els cribratges massius, en context actual de pandèmia, amb les dades, la transmissibilitat i la situació que està donant la nova variant, tampoc no són la solució ni la resposta a res”, ha dit Plaja.