quarantena vacunats

Les quarantenes dels positius per covid es redueixen de 10 a set dies si no tenen símptomes de coronavirus. Aquest és un dels acords que ha adoptat el Ministeri de Sanitat, després d’estar-ho estudiant i de debatre-ho amb les comunitats autònomes. El canvi s’aplicarà a partir d’aquest dijous, 30 de desembre. L’escurçament de l’aïllament s’aplicarà també per als contactes estrets no vacunats, que hauran de quedar-se a casa set dies en comptes de 10.

Alguns territoris com Andalusia o Madrid s’havien plantejat reduir la durada dels aïllaments per la variant òmicron, més contagiosa, però que, diuen, genera menys casos greus. A Catalunya, el Departament de Salut no s’ha oposat al canvi i, de fet, la mesura s’ha pres per unanimitat en el marc de la Comissió de Salut Pública, segons el Govern espanyol. Fins ara, la quarantena ordenada als pacients positius per covid era de 10 dies, sempre que els darrers tres dies el malalt no presentés símptomes.

Alguns experts creuen que escurçar les quarantenes comporta “assumir riscos”. El canvi arriba després que la Comissió de Salut Pública acordés la setmana passada que els contactes estrets no havien de fer quarantena si estaven vacunats amb pauta completa.

No caldrà prova per posar fi a la quarantena

Tal com passava fins ara, per posar fi a la quarantena no caldrà fer-se una una prova diagnòstica que confirmi que la persona és negativa. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat que ara per ara les evidències diuen que la variant òmicron té més capacitat de contagi, però que “els casos presenten menys gravetat respecte a onades anteriors“.

Davant d’això, celebra que la pandèmia pugui experimentar un “canvi de paradigma”, si bé ha demanat ser prudent i seguir de prop l’evolució del virus.

Reducció de la quarantena en altres països

Altres països ja han acordat reduir el termini o estan estudiant fer-ho. El Regne Unit ha establert la quarantena de set dies, sempre que el pacient doni negatiu en dos tests d’autodiagnòstic en els darrers dos dies. Els Estats Units han anat encara més enllà i ha fixat l’aïllament en només cinc dies si el contagiat no te símptomes. En aquest últim cas, però, l’infectat haurà de fer servir mascareta a tots els entorns durant cinc dies, més un cop acabat l’aïllament.

França estudia reduir la quarantena per als contactes estrets, mentre que Itàlia podria fixar-la entre tres i cinc dies si el pacient està vacunat.