retorn presencial aules

(ACN/redacció) El retorn a les aules serà presencial dilluns vinent, dia 10 de gener, tal com estava previst. Tots els centres de primària i secundària i les universitats obriran les portes a alumnat i professorat amb normalitat, malgrat els efectes de la sisena onada. Així ho han acordat el govern central i les comunitats autònomes per unanimitat aquest dimarts al matí en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. L’executiu espanyol ha assegurat que aquesta represa presencial del curs escolar es farà amb seguretat i ha deixat per a més endavant la possibilitat d’aixecar les quarantenes a les aules en cas de positiu.

Es mantenen també els protocols que han funcionat fins ara: ventilació creuada, neteja de mans, mascaretes i vacunació.

Els ministres i les comunitats a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut aquest dimarts
Covid a Catalunya, última hora

Una tornada a l’escola “segura”

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial, el govern central ha volgut donat un missatge de tranquil·litat i ha reivindicat que la presencialitat és la “millor opció”, i que es farà de “forma segura”. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat que s’intensificaran la comunicació i la difusió de les mesures clau de prevenció. També ha insistit que la decisió s’ha pres de forma unànime per part de totes les comunitats autònomes i que “la presencialitat és una prioritat absoluta”.

Darias també ha dit que la vacunació és la “principal fórmula per combatre” la covid-19. Per això, ha fet una crida a la ciutadania perquè s’administrin el vaccí i la tercera dosi. En aquest sentit, ha destacat que pràcticament el 30 % dels nens menors de 12 anys estan vacunats, i ha insistit que l’objectiu és mantenir les aules obertes malgrat l’impacte de l’òmicron.

Per la seva banda, la ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, també ha argumentat que la presencialitat és la “decisió correcta”. “Ja ho vam acordar de manera també unànime a l’inici de curs i hem vist que és encertat”, ha dit. Alegría també ha reiterat que la tornada es farà amb “prudència, tranquil·litat i seguretat”. “Les nostres aules són espais segurs”, ha repetit.

Les quarantenes, de moment, es mantenen

L’executiu espanyol i les comunitats deixen per a una pròxima trobada la possibilitat de revisar el protocol que s’activa en cas de positius a les aules. Sobre la taula hi ha l’opció d’eliminar les quarantenes per als alumnes d’infantil i primària de les classes on es detecti un positiu, encara que no estiguin vacunats.

Darias ha explicat que alguns consellers ho han demanat i s’analitzarà aquesta possibilitat les pròximes setmanes. “Tenim dies”, ha dit, i mentrestant “hi ha protocols generals que són aplicables”. Segons Darias, abans d’adoptar una decisió en aquest sentit cal que l’executiu rebi la proposta de la ponència d’alertes i sotmeti la qüestió a la Comissió de Salut Pública, que és qui haurà d’abordar la qüestió i emetre un acord.

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, també s’ha referit a les quarantenes en el cas d’alumnes contagiats i en aïllament que no puguin anar a un examen. En aquest cas, ha dit que s’està treballant amb les universitats perquè adoptin mesures perquè aquests estudiants no es perdin cap convocatòria.

Pel que fa a les baixes laborals del professorat i el personal dels centres, la ministra d’Educació ha assegurat que les tramiten les comunitats autònomes, i que s’estan planificant per cobrir les vacants que es puguin generar.

CCOO exigeix sistemes de ventilació mecànica i la USTEC, cribratges massius

Precisament aquest dimarts, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha demanat que el retorn a les aules es faci amb seguretat i que s’adoptin mesures de prevenció com la implementació de sistemes de ventilació mecànica i el mesurament de la qualitat de l’aire a les aules. També ha reclamat anticipar-se a les baixes de personal a causa de contagis reforçar la borsa docent o obrir-la de forma excepcional per assegurar la cobertura de les baixes.

Per la seva banda, el sindicat USTEC-STEs reivindica que es facin tests massius als professionals i als alumnes abans de retornar a l’escola de les vacances de Nadal. La portaveu, Iolanda Segura, ha assegurat que el que no es pot fer és “exposar l’alumnat i el personal dels centres a contagiar-se”.

Les universitats també defensen el retorn a les aules

Les universitats també defensen “la màxima presencialitat possible” en el retorn a les aules passat festes en un comunicat de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, una associació que agrupa 76 universitats de tot l’estat, 12 de les quals són a Catalunya.

Segons aquest organisme, el retorn amb la màxima normalitat possible és la millor opció per garantir el dret a l’educació i la qualitat dels centres. Assenyalen que els centres ja han acreditat ser “espais segurs” que disposen de plans anticovid.